Caută
Close this search box.

Toate greşelile şi pericolele din proiectul Legii SRI

sri

Proiectul de lege pentru organizarea și funcționarea SRI, asumat între timp, atât de președintele României, cât și de premier, ca „un prim draft”, care va fi corectat, conține numeroase prevederi neconstituționale sau de-a dreptul abuzive.

Un specialist bun cunoscător al serviciilor secrete din România, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a explicat pentru PressHUB care sunt schimbările grave sau periculoase care ar urma să fie aduse actualului mod de funcționare a Serviciului de Român de Informații, dacă draftul ajuns la public ar trece ca atare, de Parlament.

La articolul 5, litera a), proiectul de lege prevede că SRI este autoritate națională în următoarele domenii: „prevenirea și combaterea terorismului”.

Precizarea specialistului: Terorismul, în diversele lui forme definite de lege, constituie infracțiune și se combate de către DIICOT și instanțele competente. Prin această prevedere, SRI suprapune competențele sale peste cele pe care le au deja procurorii și instanțele.

La articolul 7, litera h): SRI „asigură avizarea și acreditarea operațiunilor de producție, comercializare, import sau export a aparaturii de interceptare și înregistrare a comunicațiilor”.

Precizarea specialstului: Dacă DNA, DIICOT sau Parchetul General, inclusiv poliția -D.G.A., D.I.P.I., M.A.I. – vor să importe propriile echipamente (așa cum se întâmplă și acum), SRI trebui să aprobe asta și mai ales să cunoască tipul de echipamente, ceea ce va face foarte dificilă sau chiar imposibilă o anchetă a parchetului militar față de ofițerii SRI care comit infracțiuni.

Rezultă din această prevedere că inclusiv MApN trebuie să se adreseze SRI pentru importul unor asemenea echipamente, ceea ce nu este normal deloc. Conform textului, serviciul poate să blocheze, dacă vrea, dezvoltarea tehnologică a altor instituții.

Închipuiți-vă ce vulnerabilitate este de fapt atunci când caracteristicile tuturor sistemelor de interceptare din țară sunt în mâna unui singur grup de oameni, care pot trăda la un moment dat informații către spioni din alta țară.

sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri