Caută
Close this search box.

Atac cu dronă SUA. Liderul Stat Islamic din Siria, Maher Al-Agal, a fost ucis

Maher Al-Agal

Liderul grupării Stat Islamic în Siria, Maher Al-Agal, a fost ucis într-un atac cu dronă al Forţelor Aeriene ale SUA, informează Reuters şi AFP.

Maher Al-Agal, prezentat drept „unul dintre cei cinci lideri de cel mai înalt rang” ai SI, a fost ucis, în timp ce se deplasa cu o motocicletă, lângă oraşul Jindires, iar consilierul său cel mai apropiat a fost grav rănit, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Comandamentului central al Pentagonului, locotenent-colonelul Dave Eastburn.

Lichidarea lui Maher Al-Agal constituie o altă lovitură împotriva eforturilor grupării islamiste de a se reorganiza ca o gherilă, după ce a pierdut părţi mari din teritoriul pe care îl controla, conform Digi24.

„Această operaţiune a fost planificată intensiv pentru a asigura îndeplinirea ei. O analiză iniţială nu indică existenţa unor victime civile”, a adăugat sursa citată.

De asemenea, mai menţionează Comandamentul central al Pentagonului, al-Agal era responsabil pentru dezvoltarea reţelelor ISIS în afara Irakului şi Siriei.

Pe 3 februarie, preşedintele american Joe Biden a anunţat moartea fostului lider al grupării Stat Islamic, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, care s-a aruncat în aer în timpul unei operaţiuni a forţelor speciale americane în nord-vestul Siriei, o regiune aflată sub controlul jihadiştilor. Moartea sa, precum şi cea a fostului purtător de cuvânt al grupării, au fost confirmate de Stat Islamic pe 10 martie.

Supranumit „profesorul” sau „distrugătorul”, Amir Mohammed Said Abdel Rahman al-Mawla, jihadist cu mai multe identităţi, prezentat de gruparea jihadistă drept emirul Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, fusese implicat, între altele, în coordonarea masacrului minorităţii kurdofone yazidi.

Organizaţia jihadistă Stat Islamic (SI) a promis în aprilie că va răzbuna moartea fostului său lider şi le-a cerut susţinătorilor săi să profite de războiul din Ucraina pentru a-şi relua atacurile în Europa.

După o ascensiune fulgerătoare în 2014, în Irak şi Siria, şi cucerirea unor teritorii vaste, autoproclamatul califat al SI a căzut în urma ofensivelor succesive din aceste două ţări, în 2017 şi respectiv 2019, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

Gruparea Stat Islamic îşi menţine însă o prezenţă în mare măsură clandestină în Irak şi Siria şi „conduce o insurgenţă susţinută de ambele părţi ale graniţei dintre cele două ţări”, potrivit unui raport ONU publicat anul trecut. În Irak şi Siria, organizaţia jihadistă ar menţine „în total 10.000 de luptători activi”, potrivit aceleiaşi surse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri