Caută
Close this search box.

NASA dezvăluie imaginile surprinse în premieră de cel mai puternic telescop spaţial, James Webb

După o primă fotografie publicată cu o zi înainte, NASA a dezvăluit, marţi, totalitatea primelor imagini primite de la cel mai puternic telescop spaţial conceput vreodată, James Webb, care marchează începutul operaţiunilor sale ştiinţifice aşteptate de ani buni de astronomii din întreaga lume, informează AFP.

Nebuloasa Carina
Foto: NASA

Nebuloasa Carina, situată la o distanţă de aproximativ 7.600 de ani-lumină, ilustrează formarea stelelor. Ea găzduieşte numeroase masive, de câteva ori mai mari în comparaţie cu Soarele nostru.

 

Nebuloasa Inelului Sudic este o aşa-numită nebuloasă planetară (deşi nu are nimic de-a face cu planetele); este un nor imens de gaz ce înconjoară o stea muribundă.

Un alt obiectiv: Cvintetul lui Stephan, un grup de galaxii care interacţionează între ele.

Ştirea iniţială:

Prima imagine primită de la telescopul spațial James Webb a fost făcută publică de NASA în cadrul unui eveniment găzduit de președintele Biden la Casa Albă.

Este cea mai mai clară imagine în infraroșu de până acum a universului îndepărtat. Numită “Primul câmp profund al lui Webb”, această înfăţişare a clusterului de galaxii SMACS 0723, așa cum a apărut acum 4,6 miliarde de ani, este plină de detalii, mii de galaxii dezvăluindu-se pentru prima dată privirii noastre.

“Primul câmp profund al lui Webb”, o înfăţişare a clusterului de galaxii SMACS 0723
Foto: NASA

Fotografia care ilustrează timpurile îndepărtate ale Cosmosului este primul „câmp adânc” al lui James Webb, adică o imagine realizată cu un timp de expunere lung pentru a detecta cele mai slabe semnale luminoase.

A vizat clusterul de galaxii SMACS 0723 care, acţionând ca o lupă, a dezvăluit şi obiecte cosmice foarte îndepărtate în spatele său, un efect numit lentilă gravitaţională.

Imaginea arată astfel mii de galaxii.

Telescopul James Webb, o veritabilă bijuterie de inginerie, a costat 10 miliarde de dolari. Acest telescop a fost lansat în decembrie, iar în prezent se află la o distanţă de 1,5 milioane de kilometri faţă de Terra.

El va permite în primul rând observarea primelor galaxii, formate la doar câteva sute de milioane de ani după Big Bang, precum şi a exoplanetelor.

Deşi numele primelor cinci ţinte cereşti ale lui James Webb au fost anunţate de săptămâna trecută, imaginile au fost păstrate în mare secret, pentru a crea suspans.

Celelalte imagini vor fi apoi dezvăluite în cadrul unui eveniment online al NASA marţi dimineaţă, mai scrie AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri