Caută
Close this search box.

Joe Biden, întâlnire controversată cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite

Președintele american Joe Biden a sosit în Arabia Saudită, iar momentul cel mai așteptat de presă a fost controversata întâlnire cu prințul moștenitor, Mohammed bin Salman, acuzat de implicare în cazul Khashoggi, jurnalistul saudit asasinat în 2018.

Este o schimbare la 180 de grade a poziției anterioare a liderului de la Casa Albă, care considera că Arabia Saudită este răspunzătoare pentru moartea jurnalistului și care sugerase că nu se va întâlni cu prințul moștenitor, potrivit TVR.

Cei doi au recurs la salutul COVID – cu pumnul.

Călătoria lui Biden pentru a-l întâlni pe MbS, așa cum este cunoscut Mohammed bin Salman, a fost criticată din cauza istoricului său în domeniul drepturilor omului și, în special, a presupusului său rol în asasinarea lui Jamal Khashoggi.

Turneul prezidențial de săptămâna aceasta în Orientul Mijlociu este văzut la Washington ca o plecăciune în fața realismului în politică.

Biden, la fel ca mulți alți candidați prezidențiali, s-a angajat să pună capăt dependenței Americii de dictaturile Orientului Mijlociu pentru furnizarea securității regionale și aprovizionarea cu petrol. El a spus că va face din Arabia Saudită un „paria” în cazul uciderii lui Khashoggi.

Dar, ca și în cazul altor președinți dinaintea lui, el s-a trezit incapabil să ignore atât de ușor alianțele regionale istorice ale Americii.

Joe Biden a fost forțat să-și apere decizia de efectua această vizită.

„Încă de la început, scopul meu a fost să reorientez – dar nu să rup – relațiile cu o țară care a fost un partener strategic timp de 80 de ani”, a scris el în The Washington Post, ziarul care publica cândva articolele lui Khashoggi.

„Părerile mele despre drepturile omului sunt clare și de lungă durată, iar libertățile fundamentale sunt mereu pe ordinea de zi când călătoresc în străinătate, așa cum vor fi în timpul acestei călătorii, așa cum vor fi în Israel și Cisiordania.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri