Caută
Close this search box.

NASA a anunţat trei date posibile de lansare a misiunii Artemis spre Lună

Agenţia spaţială americană NASA a anunţat miercuri că un prim test complet de lansare a misiunii Artemis spre Lună urmează să aibă loc, informează DPA.

Datele posibile de lansare sunt 29 august, 2 septembrie şi 5 septembrie, a precizat Jim Free de la NASA într-un briefing de presă.

Free a adăugat că NASA crede că se află pe „calea (cea) bună” în ceea ce priveşte încercarea testului la respectivele date.

„Desigur, este prima dată când încercăm să lansăm acest vehicul”, a subliniat Free. „Vom fi atenţi, vom munci din greu pentru a ajunge la respectivele date”, a completat el.

Misiunea Artemis are drept scop întoarcerea astronauţilor americani pe Lună, printre care şi cel puţin o femeie.

Scopul iniţial, de a realiza acest lucru până în 2024, a fost amânat cel mai devreme pentru 2025.

Sistemul de rachete dezvoltat pentru misiune a întâmpinat probleme tehnice în timpul a două teste la sol fără pilot, cunoscute drept „repetiţii umede”, însă NASA a dat acum undă verde pentru testul de lansare fără pilot.

Sistemul este format din racheta Space Launch System şi capsula Orion.

Pentru eventuala misiune cu echipaj, patru astronauţi urmează să ajungă pe orbita lunară cu ajutorul capsulei Orion, după care doi dintre aceştia vor folosi un vehicul de aterizare pentru a ajunge pe suprafaţa Lunii.

Misiunea îşi propune, de asemenea, să stabilească o „prezenţă durabilă” pe Lună, care va fi folosită în cele din urmă ca bază pentru viitoarele misiuni pe Marte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri