Caută
Close this search box.

Nivelul radiaţiilor de la Centrala Cernobîl a revenit la cel dinainte de invazia trupelor ruseşti

cernobîl

Nivelul radiaţiilor de la Centrala nucleară de la Cernobîl şi din perimetrul acesteia a revenit la cel dinainte de invazia trupelor armatei ruse, pe 24 februarie, a declarat, pentru AGERPRES, directorul adjunct al Agenţiei de Stat pentru Managementul Zonei de Excludere a Ucrainei, Maksym Shevchuk.

Potrivit sursei citate, centrala nucleară a fost ocupată de militarii ruşi timp de 35 de zile, perioadă în care prin zonă au trecut peste 7.000 de maşini militare şi zeci de mii de soldaţi.

El susţine că nivelul de radioactivitate a crescut în perioada ocupaţiei, în condiţiile în care armata rusă a săpat tranşee în pământul radioactiv din proximitatea unităţii nucleare.

„Ce pot spune despre nivelul de radiaţii? Desigur, noi eram sub ocupaţie timp de 35 de zile, iar mai mult de 7.000 de echipamente militare, cum ar fi tancurile, au trecut pe aici, precum şi zeci de mii de soldaţi.

Erau foarte activi, au săpat şanţuri în toată zona, nu doar în Pădurea Roşie, şi desigur că au avut o influenţă asupra nivelului de radiaţii.

În plan local a fost mai mare decât de obicei, dar, din fericire, ocuparea s-a sfârşit şi nu am avut nicio situaţie critică, deci local unele zone erau mai radioactive decât înainte, dar nu au fost catastrofe mari, niciun accident critic, din fericire.

Acum, nivelul de radiaţii este normal, având aproape aceleaşi valori ca dinainte de ocupaţie, în mare parte în apropierea drumurilor sau punctelor de control, unde activitatea militară era prezentă”, a precizat oficialul ucrainean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri