Îngrijorarea privind criza de la centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina, cea mai mare din Europa, ocupată de soldaţii ruşi, este în creştere la nivel internaţional.

La noi, mulţi oameni, mai ales cei în vârstă, se tem de un dezastru nuclear. Dintre cei mai tineri, doar 2.400 au ridicat însă iodura de potasiu, care ar trebui luată dacă ar veni la noi un nor radioactiv.

Experții Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) iau în calcul diferite situații ipotetice și fac zilnic simulări.

Românii cu vârsta sub 40 de ani care nu au afecțiuni ale tiroidei oricum nu s-au arătat interesați să aibă acasă pastila cu iod.

Din cele 30 de milioane de comprimate cumpărate de stat la un leu bucata, doar 2.400 au fost ridicate din farmacii, majoritatea luna aceasta, după ce ministrul Sănătății le-a transmis oamenilor să meargă la medicul de familie să ceară rețeta gratuită. Unii deja le-au pierdut.

Pastilele nu trebuie înghițite preventiv, potrivit TVR. Poate fi luat un singur comprimat pentru a împiedica iodul radioctiv să pătrundă în celula tiroidiană și să cauzeze cancer. Riscul cel mai mare este la copii și tineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.