Caută
Close this search box.

Ziua Porţilor Deschise în Portul militar Tulcea

Portul militar din Tulcea a găzduit, sâmbătă dimineaţa, Ziua Porţilor Deschise, organizată în cadrul manifestărilor ocazionate de Ziua Marinei Române, şi sute de persoane au vizitat expoziţia de tehnică militară şi o vedetă blindată adusă din Brăila.

Ofiţerul de relaţii publice din Garnizoana Tulcea, Dan Moroianu, a declarat pentru Agerpres că printre noutăţile evenimentului se află prezenţa scafandrilor militari şi a tehnicii specifice acestora, dar şi a dotărilor Regimentului Infanterie Marină (RIM) din Babadag.

„În acest an, ca noutate, îi avem pe colegii de la RIM care au venit cu un transportor amfibiu blindat, cu o specială de intervenţie de cercetare radioactivă nucleară şi cu un aruncător de rachete Spike. Pentru tehnica navală, în acest an, avem o vedetă blindată a Divizionului 67 Nave purtătoare de artilerie din cadrul Flotilei fluviale”, a menţionat Moroianu.

Vedeta blindată a Flotilei fluviale „Mihail Kogălniceanu” din Brăila, nava oaspete a Garnizoanei tulcene, a atras atenţia publicului şi a fost pentru prima oară în ultimii 14 ani la dispoziţia civililor.

„Avem două instalaţii aruncătoare de proiectile reactive navale de câte 40 de lovituri, un tun de 30 de milimetri, la pupa, pentru lupta antiaeriană şi două instalaţii TAB pentru nimicirea ambarcaţiunilor. Nava a fost construită în anul 1991 la şantierul din Mangalia, iar anul 2018 a fost modernizată”, a precizat comandantul Dan Livanis.

În condiţiile în care faleza Dunării este în reparaţii, tradiţionalele jocuri marinăreşti s-au desfăşurat sâmbătă în Portul militar, dar tehnica militară a fost cea mai apreciată de cei mici.

„Cel mai mult mi-a plăcut tunul cu două ţevi. Când voi fi mare, vreau să mă fac soldat”, a spus unul dintre vizitatori, Luca Mihail Nichifor, în vârstă de 6 ani.

FOTO: Radio Constanta

Evenimentele prilejuite de Ziua Marinei Române au început luni, la Tulcea, în Piaţa Tricolorului cu un recital al marinarilor militari ai Forţelor Navale şi ai Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, cantonată la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”.

Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 120-a aniversare, după ce a fost marcată pentru prima dată în 15 august 1902, la bordul crucişătorului Elisabeta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri