Caută
Close this search box.

Dolarul a trecut de pragul de 5 lei

dolarul

Record pentru dolar. Moneda americană a depăşit pragul de cinci lei pentru prima dată în istorie.

Aprecierea vine după o nouă decizie de creștere a dobânzii de politică monetară, măsură prin care Rezerva Federală a SUA încearcă să lupte cu inflaţia.

O altă explicație a întăririi dolarului ţine de statutul acestuia de moneda de rezervă spre care investitorii se îndreaptă în momentele de incertitudine majoră, cum sunt cele actuale.

“Ce s-a întâmplat e legat nu de război. Această mişcare de ce s-a întâmplat la Banca Centrală a Statelor Unite, şedinţa care s-a terminat cu o decizie din nou radicală de mărire a dobânzii de politică monetară cu 0.75 la sută, a dus rata foarte sus. „Este foarte posibil că minunea să dureze o zi”, a explicat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, potrivit TVR.

Specialiștii spun că nu leul s-a depreciat în raport cu dolarul, ci moneda europeană.

„Banii se duc spre o monedă care se apreciază dar și cu dobândă mai mare, banii investiționali. Fiindcă Europa e cea mai afectată de criza energetică, investitorii încearcă să găsească o modalitate de protecție a banilor”, crede Adrian Mitroi, profesor de economie.

Creșterea dolarului poate avea efecte asupra economiei romanești și asupra cheltuielilor oamenilor obișnuiți.

Aprecierea dolarului înseamnă o scumpire a importurilor din țări aflate în afara Uniunii Europene. În același timp, un dolar puternic îi poate avantaja pe exportatori, daca mărfurile lor se vând în moneda americană. Aproape o treime din importurile și exporturile României sunt în dolari.

Și energia pe care o importăm e cumpărată în dolari. Un prim efect s-ar putea vedea în prețurile carburanților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri