Caută
Close this search box.

Interviul acordat de prinţesa Diana în 1995: BBC donează 1,6 milioane de dolari

BBC a anunţat vineri că a donat 1,42 milioane de lire sterline (1,64 milioane de dolari) unor asociaţii de caritate, reprezentând echivalentul încasărilor pe care le-a obţinut în urma controversatului interviu realizat în 1995 cu prinţesa Diana, informează AFP.

„BBC îşi anunţase deja intenţia de a dona unor organizaţii de caritate toate încasările generate de interviul acordat în 1995 de Diana, prinţesă de Wales. Acum, acest lucru a fost făcut”, a anunţat grupul public britanic de radio şi televiziune într-un comunicat, citat de Agerpres, în care a prezentat încă o dată scuze oficiale pentru circumstanţele în care interviul a fost realizat.

„Suma de 1,42 milioane de lire sterline a fost împărţită în mod egal între şapte asociaţii ale căror activităţi au legătură cu prinţesa Diana”, au precizat reprezentanţii BBC. Printre acestea se află asociaţii care sprijină persoanele fără adăpost, copiii, bolnavii de SIDA şi bolnavii de lepră, simbolizând cauzele umanitare promovate de regretata prinţesă britanică, decedată în urmă cu 25 de ani.

Donaţiile reprezintă un nou episod din saga despre metodele înşelătoare – ce au inclus minciuni şi documente false – utilizate pentru realizarea acelui interviu şocant, care a ajutat însă postul BBC să doboare recorduri de audienţă în 1995.

„Eram trei persoane în acest mariaj”, a declarat atunci prinţesa de Wales, referindu-se la amanta prinţului Charles, Camila. Prinţesa Diana a recunoscut, de asemenea, în faţa celor 23 de milioane de telespectatori care au urmărit în direct interviul că a avut la rândul ei o relaţie extraconjugală.

Într-un raport independent publicat în mai 2021, fostul judecător de la Curtea Supremă din Londra John Dyson a prezentat cu lux de amănunte metodele înşelătoare folosite de jurnalistul Martin Bashir pentru a obţine interviul cu prinţesa Diana şi a criticat, totodată, grupul BBC pentru felul în care a gestionat întreaga situaţie.

După acel interviu, Martin Bashir şi-a continuat cariera jurnalistică în Statele Unite, înainte de a se întoarce în Marea Britanie şi de a lucra din nou pentru BBC, până la demisia sa din mai 2021.

BBC i-a plătit deja despăgubiri fostului secretar privat al lui „Lady Di” şi a încheiat un acord financiar cu un grafician care a fost concediat după ce a denunţat metodele înşelătoare folosite de jurnalistul Martin Bashir.

De asemenea, BBC a acceptat în iulie să plătească despăgubiri substanţiale fostei bone a prinţilor William şi Harry, devenită ţinta unor informaţii „false şi maliţioase” ce au fost folosite pentru a obţine controversatul interviu cu prinţesa Diana, difuzat în emisiunea „Panorama”.

Prinţesa Diana, decedată pe 31 august 1997 la Paris în urma unui accident de automobil care s-a produs în timp ce era urmărită de paparazzi, a rămas până în zilele noastre o adevărată legendă, la 25 de ani după moartea ei care a şocat lumea întreagă şi a zguduit monarhia britanică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri