Caută
Close this search box.

Orban, singurul lider european prezent la funeraliile lui Gorbaciov. Mii de ruşi au venit să-şi ia rămas bun

Câteva mii de ruşi au venit sâmbătă la Casa Sindicatelor din Moscova, în apropierea Kremlinului, pentru a-şi lua rămas bun de la ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov, în cadrul unor funeralii fără fast, marcate de absenţa preşedintelui rus Vladimir Putin, informează AFP, dpa şi Reuters.

Mare personalitate politică a secolului trecut, Gorbaciov a murit marţi seara, la vârsta de 91 de ani, în urma unei „lungi şi grave maladii”, potrivit spitalului unde fusese îngrijit.

Semn al lipsei de simpatie a actualei puteri ruse faţă de Gorbaciov, nici o zi de doliu naţional nu a fost anunţată în Rusia. Mai mult, funeraliile se derulează în absenţa lui Vladimir Putin, absenţă justificată de Kremlin printr-un „program încărcat” al liderului rus.

Câteva mii de ruşi au stat la coadă sâmbătă dimineaţa în faţa Casei Sindicatelor din Moscova, în apropiere de Kremlin, unde a fost depus sicriul cu trupul lui Gorbaciov.

Ambasadorii mai multor ţări occidentale, precum şi fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev şi jurnalistul Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, s-au deplasat la ceremonia de la Casa Sindicatelor, pentru a prezenta condoleanţe fiicei lui Gorbaciov, Irina.

Ruşii intrau în grupuri mici în Sala Coloanelor a Casei Sindicatelor, unde un portret al fostului lider sovietic trona alături de sicriul deschis, lângă care stătea aşezată fiica lui Gorbaciov, potrivit Agerpres. Doi gardieni în uniformă erau postaţi de o parte şi de alta a sicriului, în timp ce vizitatorii depuneau flori înainte de a se înclina cu respect şi în tăcere în faţa sicriului.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, apropiat al Kremlinului, este singurul lider străin a cărui venire la Moscova a fost anunţată sâmbătă, în ultimul moment.

Mihail Gorbaciov este înhumat alături de soţia sa, Raisa, în cimitirul Novodevicie. Zeci de politicieni de rang înalt, scriitori şi intelectuali ruşi sunt înmormântaţi în acest cimitir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri