Caută
Close this search box.

Parlamentul a adoptat noi modificări la Codul Muncii

codul muncii

Deputații au adoptat un proiect de lege, prin care se acordă noi drepturi salariațiilor. Proiectul operează modificări în Codul Muncii și Codul Administrativ și oferă printre altele zile de concediu în plus salariațiilor, pentru diverse situații speciale.

Este vorba de zile de concediu pentru îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește la același domiciliu.

Astfel, angajatorul are obligaţia acordării, pe o perioadă de cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului, a concediului de îngrijitor, în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin, ca urmare a unei probleme medicale grave.

Perioada acestui concediu nu se include în durata concediului de odihnă anual şi constituie vechime în muncă şi în specialitate.

Condiţiile pentru acordarea concediului de îngrijitor se stabilesc prin ordin comun al ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi al ministrului Sănătăţii, conform HotNews.

Pentru neacordarea concediului de îngrijitor salariaţilor care îndeplinesc condiţiile, angajatorul va fi sancţionat cu amendă de la 4.000 de lei la 8.000 de lei.

O altă modificare introdusă de deputați prevede că „salariatul are dreptul de a absenta cel mult 10 zile lucrătoare, de la locul de muncă, în situaţii neprevăzute”, ca de exemplu o urgenţă familială, cauzată de boală sau de accident.

În acest caz, angajatorul şi salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri