Caută
Close this search box.

Regizorul TOMA ENACHE și primul film artistic dedicat compozitorului GEORGE ENESCU

După succesul internațional al filmului independent Între Chin și Amin, inspirat din tragediile victimelor gulagului comunist românesc, în special ale „Experimentului Pitești”, cineastul Toma Enache lucrează la primul film artistic de lungmetraj dedicat emblematicului compozitor George Enescu. Producția este realizată de La Steaua Film Studios.

Actorii Adrian Titieni, Mircea Dragoman, makeup artist Florina Mărcuță si directorul de imagine Roberto Stan FOTO Mihail Oprescu

Toma Enache, care semnează și scenariul filmului intitulat Enescu – geniul și prințesa, și-a concentrat atenția documentării, care a durat mai mult de doi ani, asupra legendarei povești de dragoste dintre Enescu și Prințesa Maria (Maruca) Cantacuzino și a felului în care aceasta din urmă i-a inspirat creația marelui muzician român. „Am această bucurie unică, să pot onora memoria lui George Enescu cu un film artistic care să aducă în fața spectatorilor povestea lui extraordinară de viață. O poveste fascinantă despre creație și iubire a unui geniu plin de bunătate și generozitate”, declară în primul comunicat de presă, regizorul.

 „În acești 100 de ani, am avut două mari personalități care au făcut cunoscută România la nivel mondial: Brâncuși și George Enescu. N-avem nevoie de nimeni altcineva!” spunea Neagu Djuvara, în Anul Centenarului.

Pe lângă Festivalul Internațional care poartă numele marelui compozitor, organizat în România, filmul regizat de Toma Enache își propune să prezinte publicului cinefil de pretutindeni personalitatea creatoare a lui George Enescu dar și generozitatea lui împletită cu un adevărat cult al prieteniei, al dragostei față de țară.

Mircea Dragoman in rolul lui George Enescu Foto Mihail Oprescu

Marele violonist Yehudi Menuhin, unul dintre discipolii săi, afirma: „Dacă cititorul ar putea să-și închipuie mintea enciclopedică, îngemănată cu inima cea mai generoasă și mai lipsită de egoism din câte pot exista într-un om, cu o înfățișare nobilă și frumoasă, cu un chip romantic, însuflețit mereu de un geniu creator, fie că vorbea, preda, dirija, cânta la vioară ori la pian, dar mai cu seamă atunci când compunea, imaginea tot nu ar fi completă. Enescu rămâne pentru mine cea mai extraordinară ființă omenească, cel mai mare muzician și cea mai puternică influență exercitată vreodată asupra mea”.

Actorii Kira Hagi si Andrei Morariu FOTO Mihail Oprescu

Filmările au început la sfârșitul lunii iulie și au avut loc, în mare parte, în locații emblematice din România, sugestive pentru viața celor doi protagoniști, de la Ploiești, Tecuci, Iași și București, la Paris și Londra. Cea mai mare parte a lor s-a desfășurat în Iași, prin bunăvoința lui Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași, în interioare ce reproduc atmosfera mondenă a anilor 1910–1930. În producția La Steaua Film Studios, în primele lor roluri cinematografice de amploare evoluează doi talentați actori de teatru: Mircea Dragoman (Teatrul Evreiesc de Stat din București), în rolul lui George Enescu, și Theodora Sandu (Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești), în rolul Mariei Cantacuzino. Alături de cei doi protagoniști care au fost selectați în urma unui casting la care au participat sute de actori, din distribuție fac parte actori de renume ai filmului românesc: Constantin Codrescu, Cezara Dafinescu, Manuela Hărăbor, Adrian Titieni, Cristian Sofron, Kira Hagi. Costumele protagoniștilor sunt realizate de maestrul Stefano Nicolao (Atelierul Nicolao din Veneția). Atelierul Nicolao a realizat costume pentru numeroase filme, trei dintre acestea primind nominalizări la Oscar. Bijuteriile și accesoriile din perioada interbelică, folosite în film, fac parte din colecția Iuliei Gorneanu. Producători executivi sunt Marta Maria Mocanu și Elena Enache.

Theodora Sandu, în rolul Mariei Cantacuzino Foto Mihail Oprescu

Filmul Enescu-geniul și prințesa, un proiect important care va aduce pe ecran povestea unui român de talie internațională, un film independent, care a atras implicarea și susținerea financiară a multor parteneri și companii din domenii diferite. Cei care vor să se alăture misiunii de a omagia personalitatea compozitorului prin acest film o pot face, accesând site-ul www.lasteaua.ro, secțiunea „Donații” (click AICI), pentru memoria lui George Enescu.

Filmul va intra curând în faza de post-producție, urmând a fi lansat în a doua jumătate a anului 2023.

Sponsori:Banca Transilvania, BES România, SUPERBET, Oscar Downstream, Rompetrol, Aqua Carpatica, Rotary District 2241

Parteneri: Ateneul Național Iași, Opera Națională Iași, Ateneul Român, Opera Națională București, Primăria Municipiului Ploiești, Palatul Culturii din Ploiești – Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga”, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, Tecuci, Muzeul Municipal „Regina Maria”, Iași, Filarmonica „Paul Constantinescu”, Ploiești, Muzeul Național al Literaturii Române, Iași, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Iași, Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, Iași, Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, Iași, Universitatea de Arte „George Enescu”, Iași, Primăria Municipiului Iași, Traian Grand Hotel, Iași, Ateneul Tecuci – Fundația Pelin, Primăria Municipiului Tecuci, Filarmonica Moldova, Iași, Mănăstirea Buciumeni, Centrul Cultural „Sf. Antim” – Protoieria Ploiești-Nord, Hotelul Central, Ploiești, Q Magazine, Mobilă Lemn Masiv, Tecuci, Poliția Locală, Ploiești, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Prahova, Zarea, Harlequin, Trends, by Adina Buzatu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri