Uraganul Ian a lăsat în urma sa în Florida mai multe oraşe devastate şi pierderi potenţial ‘substanţiale’ de vieţi omeneşti, iar în prezent se îndreaptă spre sud-estul Statelor Unite, informează AFP.

Retrogradat la o furtună tropicală după ce a atins uscatul, Ian a crescut din nou în intensitate până în punctul de a fi reclasificat drept uragan de către Centrul Naţional pentru Uragane (NHC). Ian se îndrepta joi seara spre Carolina de Nord, Carolina de Sud şi Georgia.

În timp ce imaginile cu străzi transformate în canale cu ape tulburi, cu bărci aruncate la ţărm ca nişte jucării şi cu case distruse se înmulţeau, cel mai recent bilanţ din Florida ajunsese la cel puţin 12 morţi.

„Acesta ar putea fi cel mai periculos uragan din istoria Floridei”, a declarat preşedintele SUA Joe Biden în cursul unei vizite la sediul Agenţiei Federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA). „Cifrele (…) nu sunt deocamdată clare, dar primim informaţii despre victime al căror număr ar putea fi substanţial”, a adăugat el, precizând că doreşte să viziteze cât mai curând posibil Florida, dar şi teritoriul american Puerto Rico, recent lovit de uraganul Fiona.

Într-o conferinţă de presă susţinută joi seara, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a declarat că se aşteaptă la mai multe decese din cauza uraganului. El nu a oferit şi o cifră provizorie, preferând să aştepte ca bilanţul deceselor să fie confirmat „în cursul zilelor următoare”.

„Peste 700 de salvări confirmate au avut loc şi cu siguranţă vor fi multe altele pe măsură ce vor veni mai multe date”, a adăugat guvernatorul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.