Caută
Close this search box.

VIDEO Când revine Japonia diplomatic în România, ne întrebăm acum, la patru ani şi opt luni după Incidentul Tudose?

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut la Tokyo, o întrevedere, alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, cu delegaţia Guvernului Japoniei, condusă de prim-ministrul nipon, Fumio Kishida.

„Suntem pregătiţi să convenim asupra momentului cel mai potrivit pentru semnarea Acordului de Parteneriat Strategic, odată ce documentul va fi finalizat”, a anunţat şeful Executivului.

Vizita lui Nicolae Ciucă, în Italia, este un exerciţiu diplomatic de captatio benevolentia, la patru ani şi opt luni după ce premierul Japoniei, Shinzo Abe, a fost întâmpinat la Aeroportul Otopeni la nivel de secretar de stat în MAE, pentru că premierul Mihai Tudose a dat bir cu fugiţii, fiind demisionar.

Interesant este că în delegaţia de astăzi este prezent Marcel Ciolacu, în anul 2018 vicepremier şi desemnat să reprezinte Guvernul, la întâlnirea cu Abe. Nu s-a prezentat. Aşa că, nemaiavând cu cine să se întâlnească la Palatul Victoria, Shinzo Abe a fost dus în vizită la Muzeul Satului.

Revenind, accum, premierul Ciucă a afirmat acum, potrivit unui comunicat oficial al Guvernului, că ridicarea relaţiilor dintre România si Japonia la nivelul Parteneriatului Strategic este un act politic oportun în actualul context internaţional, ce materializează viziunea remarcabilă a fostului prim-ministru Shinzo Abe, în sfera politicii externe.

“România este profund angajată să dezvolte relaţiile cu Japonia, la nivelul Parteneriatului Strategic, simbol al recunoaşterii legăturii speciale dintre ţările noastre, precum şi al potenţialului semnificativ de dezvoltare bilaterală.

Suntem pregătiţi să convenim asupra momentului cel mai potrivit pentru semnarea Acordului de Parteneriat Strategic, odată ce documentul va fi finalizat”, a subliniat şeful Executivului român.

Totodată, prim-ministrul a menţionat că Japonia este între principalii parteneri ai României în Asia, atât politic, cât şi economic, şi a apreciat contribuţia valoroasă la tranziţia şi modernizarea ţării noastre în ultimii 30 de ani.

Un punct important al întrevederii a vizat componenta de securitate si apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului Parteneriat Strategic.

În acest context, premierul a menţionat că, asemenea Japoniei, România este angajată respectării democraţiei, statului de drept, ordinii internaţionale bazată pe reguli si apărării păcii şi stabilităţii.

România susţine cooperarea între NATO şi Japonia pe toate dimensiunile relevante şi se opune ferm oricăror încercări unilaterale de schimbare a status quo-ului internaţional, mai ales prin forţă, a arătat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, citat de News.ro.

Convorbirile la nivelul celor doi prim-miniştri s-au concentrat şi asupra colaborării economice, având în vedere că Japonia este cel mai mare investitor asiatic în România.

“Dinamica recentă a contactelor noastre bilaterale este foarte încurajatoare. Am încredere că oportunităţile oferite de România pentru investiţii în domeniile energiei verzi, infrastructurii de înaltă calitate şi inovaţiei, producerii energiei nucleare, producţiei de hidrogen verde şi a unor componente optice necesare proiectului Laserului de la Măgurele, dar şi continuarea proiectelor aflate acum în derulare – linia de metrou către Aeroportul Bucureşti, podul suspendat peste Dunăre, linia ferată cu ecartament european Paşcani – Iaşi – Chişinău – vor pune în valoare potenţialul de dezvoltare a relaţiilor noastre economice şi vor atrage noi tehnologii”, a afirmat premierul Ciucă.

Prim-ministrul nipon, Fumio Kishida, a apreciat prezenţa la Tokyo a premierului Romaniei şi l-a asigurat de întreg sprijinul, pentru încheierea Parteneriatului Strategic şi consolidarea colaborării bilaterale, inclusiv pe plan extern, în contextul regional si internaţional, ce necesită protejarea democraţiei şi a statului de drept.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă efectuează în perioada 26-28 septembrie o vizită la Tokyo (Japonia), pentru a participa la funeraliile de stat, organizate în onoarea fostului premier nipon Shinzo Abe. Ce ironie a sorţii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri