Caută
Close this search box.

VIDEO Regele Charles al III-lea a fost încoronat. „Domnia mamei mele a fost de neegalat, în ceea ce priveşte dăruirea şi devotamentul”

charles al III-lea

Charles al III-lea este proclamat oficial rege, de Consiliul de Succesiune, într-o ceremonie istorică la Palatul St James, relatează BBC, precizând că Charles a devenit rege în momentul în care mama sa a murit, dar Consiliul are loc cât mai curând posibil după moartea unui suveran, pentru a proclama oficial succesorul.

Consiliul de Succesiune, care va fi televizat pentru prima dată, începe la ora 12.00, ora României, când Regele va face o declaraţie personală cu privire la moartea Reginei şi va depune un jurământ că va păstra Biserica Scoţiei – pentru că în Scoţia există o împărţire a puterilor între biserică şi stat.

Printre cei prezenţi se vor număra Camilla, care de 17 ani este soţia lui Charles şi care acum are titlul de Regina Consoartă, şi fiul regelui, William, noul Prinţ de Wales.

Ceremoniile de la Londra, de citire a proclamaţiilor, prin care Charles al lll-lea devine oficial rege, s-au încheiat. Proclamaţii vor fi citite în Scoţia, Urlanda de Nord şi Wales, duminică, la prânz. Noul Rege a mers la Palatul Buckingham.

O a doua proclamaţie va fi citiă la Royal Exchange. Proclamaţii separate vor fi citite în Scoţia, Wales şi Irlanda de Nord, duminică, la prânz.

Salve de tun urmează au fost trase în Hyde Park şi la Turnul Londrei.

Proclamaţia a fost citită în faţa mulţimii adunate la Palatul St. James, Charles al III-lea a fost anunţat oficial rege al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

”Defuncta noastră suverană, Regina Elizabeth a II-a, fie-i amintirea binecuvântată şi glorioasă. Prin decesul ei, coroana Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a revenit în mod exclusiv şi de drept Prinţului Charles Philip Arthur George. Prin urmare noi, lorzii spirituali şi temporali ai acestui tărâm, împreună cu Consiliul privat al Maiestăţii sale şi reprezentanţi ai regatului din teritoriu, cu lordul primar, cetăţeni şi alţii, decretăm acum, printr-o singură voce, prin consimţământul vocii şi inimii, că îl proclamăm pe puternicul Prinţ Charles Philip Arthur George, după moartea regretatei noastre suverane, singurul lord apărător, Charles al III-lea, prin puterea lui Dumnezeu, a Regatului Unit, al tuturor teritoriilor”, conform proclamaţiei.

”Îl declarăm rege, şeful Commonwealthului, apărătorul credinţei, căruia îi acordăm toată credinţa şi supunerea permanentă, rugându-l pe Dumnezeu, prin care regii şi reginele domnesc, să îl binecuvânteze pe Maiestatea Sa cu ani lungi pentru a domni peste noi. La Palatul St James, 10 septembrie, în anul 2022”, .potrivit textului citit.

Proclamaţia a fost citită public. Lordul preşedinte Penny Mordaunt l-a întrebat pe Regele Charles al III-lea dacă declaraţia care tocmai a fost semnată poate fi făcută publică.

”Aprobat”, a spus Regele.

De asemenea, a fost formulată cererea de folosire a marelui sigiliu şi a sigiliilor existente din timpul domniei mamei sale, până la emiterea unui nou sigiliu.

Charles al lll-lea a depus jurământul referitor la Biserica Scoţiei. Apoi, noul Rege a anunţat decesul „iubitei mele mame, Regina”.

„Întreaga lume este alături de mine, ca urmare a pierderii ireparabile, pe care am suferit-o cu toţii”, a spus el.

„Mama mea a dat un exemplu de iubire, pe tot parcursul vieţii, şi de slujire altruistă”, a adăugat noul suveran.

„Domnia mamei mele a fost de neegalat în ceea ce priveşte durata, dăruirea şi devotamentul ei. Chiar şi atunci când ne întristăm, mulţumim pentru cea mai devotată viaţă. Sunt profund conştient de această moştenire profundă şi de îndatoririle şi responsabilităţile care îmi revin acum”, a continuat el.

”Sunt extrem de încurajat de sprijinul constant al iubitei mele soţii”, a ţinut să sublinieze Charles al lll-lea.

Lordul preşedinte Penny Mordaunt, care prezidează evenimentul, a enumerat următorii paşi ai proclamării lui Charles al lll-lea ca rege, care includ dispoziţia ca textul Proclamaţiei să fie citit la Londra, Edinburgh, Cardiff şi Belfast şi salve în Hyde Park şi Turnul Londrei, imediat ce este proclamat Regele.

Ceremonia a continuat în Sala Tronului, unde Consiliul îl va saluta pe noul rege.

Proclamaţia a fost citită, iar Prinţul Charles Philip Arthur George a devenit Charles al III-lea. Drapelele nu mai sunt în bernă, urmând să fie din nou coborâte, după ce proclamaţiile vor fi prezentate şi în Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.

Printre cei 250 de demnitari prezenţi s-au numărat consilieri privaţi şi miniştri guvernamentali, împreună cu foşti miniştri, prim-miniştri şi cleri de rang înalt.

”Îl proclamăm pe Regele Charles al III-lea, prin harul lui Dumnezeu! Îl rugăm pe Dumnezeu să îl binecuvânteze cu ani lungi şi fericiţi”, a declarat Mourdant.

Consiliul a strigat ”God Save the King” (”Dumnezeu să îl ocrotească pe Rege”).

Deputatul conservator Penny Mordaunt, numit Lord Preşedinte al Consiliului Privat, a anunţat decesul Reginei Elisabeta a ll-a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri