Caută
Close this search box.

Alegeri în Kazahstan. Actualul lider Jomart Tokaiev nu are contracandidaţi reali

tokaiev

Preşedintele Kazahstanului, Kasim-Jomart Tokaiev, pare să se îndrepte fără mari surprize spre realegere, în scrutinul prezidenţial anticipat din 20 noiembrie, nici unul dintre contracandidaţii ale căror nume au fost dezvăluite de comisia electorală reprezentând un rival real, informează AFP.

Alegerile din Kazahstan sunt semnificatove, pentru că ele reprezintă un simptom al desprinderii unuia dintre pilonii Comunităţii Statelor Independente şi al slăbirii puterii regionale a Rusiei Putiniste.

Formal, mai există Uniunea Vamală Rusia – Belarus – Kazahstan. De facto, Tokaiev de exemplu pare a fi trecut sub protecţia lui Erdogan şi Xi Jinping.

În afara preşedintelui Tokaev, a cărui candidatură este susţinută de o coaliţie populară formată din trei partide, au fost consemnate candidaturile „unui reprezentant al unei structuri comerciale şi a patru reprezentanţi ai societăţii civile, inclusiv un membru al unui partid politic”, potrivit comisiei.

Singurul rival din mediul politic al lui Tokaiev este Nurlan Auesbaiev, membru al unui partid care nu se opune în mod fundamental preşedintelui. La începutul lunii octombrie, el a declarat pentru site-ul pro-guvernamental kazah Tengrinews că programul său „conţinea probleme ridicate de preşedintele Tokaiev”, conform Agerpres.

Alegerile prezidenţiale anticipate din noiembrie au fost prezentate de autorităţi ca o resetare a sistemului politic.

Această ţară autoritară din Asia Centrală, notează France Presse, nu a organizat până acum alegeri considerate libere şi competitive de către observatorii internaţionali.

Kasim-Jomart Tokaiev a ajuns la putere după demisia surpriză, în martie 2019, a mentorului său, autocratul Nursultan Nazarbaiev, rămas la putere timp de trei decenii.

În vârstă de 69 de ani, preşedintele Tokaiev a încercat să se distanţeze de moştenirea predecesorului său, iniţiind reforme şi luând măsuri pentru a limita influenţa lui Nazarbaiev, mai ales după revoltele soldate cu 238 de morţi în ianuarie.

Astfel, fostului preşedinte i-a fost retrasă titulatura de „şef al naţiunii”, mai mulţi apropiaţi ai săi au fost destituiţi din funcţii de responsabilitate, iar capitala, redenumită Nursultan în martie 2019 în onoarea sa, şi-a redobândit numele Astana în septembrie.

În septembrie a fost schimbată, de asemenea, durata mandatul şefului statului. Mandatul de cinci ani, reînnoibil de două ori consecutiv, a devenit un singur mandat, cu o durată de şapte ani.

Kazahstanul, aliat militar al Rusiei şi partener economic al Chinei, este criticat de mulţi ani de către organizaţiile locale şi internaţionale pentru apărarea drepturilor omului, care acuză legile restrictive ale regimului în privinţa demonstraţiilor, precum şi reprimarea opozanţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri