Caută
Close this search box.

Cristian Diaconescu, despre când se termină un război

cristian diaconescu

Întrebat de ce nu vorbește nimeni despre pace și dacă este interzis să se poarte astfel de discuții, fostul ministru Cristian Diaconescu a explicat:

„Nu, nu este interzis să discutăm. Chestiunea este în felul următor. Un război se termină în două feluri, fie una dintre părți este înfrântă pe câmpul de luptă și atunci are loc negocierea învingător-învins, fie ambele părți constată la un moment dat că este mai costisitor să desfășori un război decât să îți asumi pacea.

Nici una, nici alta din aceste condițiuni nu sunt întrunite”.

„În al doilea rând, se tot vorbește de Ucraina, păi se vorbește de Ucraina pentru că până la urmă la Ucraina este decizia. Poporul ucrainean este rezilient, este puternic, este angajat în luptă; în 2014 n-a fost, în 2014 comanda politică a fugit și comandamentele armă au pus armele jos și a fost un marș de sănătate în ocuparea Crimeii, cel puțin, și anexarea acestei la Federația Rusă.

Iată ce se întâmplă, dacă ar fi să învățăm după experiența din 2014, în momentul în care nu se reacționează. De unde știm că nereacționând la un moment dat nu creăm un anume tip de precedent? De unde știm unde se va opri președintele Federației Ruse?”, a adăugat Cristian Diaconescu.

„În al treilea rând, pace care să arate cum? Cu o cedare de teritorii? Ucraina de Est, Ucraina de Vest? Păi, haideți să vedem, și după aceea ce se întâmplă? Ucraina de Est ar fi un fel de Germanie de Est?

După care Moscova ar fi de acord ca Ucraina de Vest să intre în NATO? Ucraina de Est ar putea fi Coreea de Nord. Ar putea fi de acord Moscova ca Ucraina de Vest să primească 60.000 de trupe NATO, în special americane, pe teritoriul lor, să staționeze tocmai pentru a nu reveni, după o pace, să zicem, simulată la masa negocierii? Toate aceste imponderabile nu pot fi desconsiderate”, a mai spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri