David Petraeus, general american în retragere și fost șef al CIA, a declarat că NATO va distruge toate trupele rusești din Ucraina, inclusiv din peninsula Crimeea, și toate navele rusești din Marea Neagră dacă Vladimir Putin va decide să folosească o armă nucleară în războiul pe care l-a declanșat.

David Petraeus a afirmat că Occidentul trebuie să ia în serios amenințările lui Vladimir Putin cu folosirea armelor nucleare. Apoi a amintit o declarație a lui Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională, care a avertizat Moscova că o astfel de decizie va genera „consecințe catastrofale” pentru ea.

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă Putin ar decide să folosească o armă nucleară în Ucraina, generalul a răspuns: „Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde prin desfășurarea unui efort NATO care ar elimina toate forțele convenționale rusești pe care le putem identifica pe câmpul de luptă din Ucraina, inclusiv din Crimeea, precum și toate navele din Marea Neagră”.

El a avertizat că un atac nuclear ar genera radiații ce ar afecta probabil și state NATO din apropiere, informează The Hill. Asta, evident, va putea fi considerat un atac împotriva alianței: „Cealaltă variantă e că atacul va fi atât de îngrozitor încât trebui să existe un răspuns”.

David Petraeus a ținut să precizeze că, într-un astfel de scenariu, nu a afi vorba despre o escaladare a conflictului, ci pur și simplu „trebuie arătat că acest lucru nu poate fi acceptat în niciun fel”.

Fostul șef CIA a mai afirmat că liderul de la Kremlin folosește energia ca instrument pentru a pune presiune pe statele europene, așa încât ele să renunțe la a mai ajuta Ucraina, și speră ca presiunea să devină insuportabilă la iarnă.

„El încearcă să fie amenințător, ca să facă Europa să cedeze. Crede că Rusia poate să îndure mai mult decât Europa. Rușii chiar au îndurat mai mult decât Napoleon și decât naziștii, dar nu cred că vor reuși să îndure mai mult decât Europa.

Europa va avea o iarnă grea, va exista un flux foarte redus de gaze, dar va trece peste asta și nu cred că vor ceda în spriojinul pe care-l acordă Ucrainei”, a mai declarat David Petraeus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.