Caută
Close this search box.

Pakistanul va solicita reeşalonarea datoriilor care nu aparţin Clubului de la Paris, de aproximativ 27 de miliarde de dolari, datorate în mare parte Chinei

dolarul

Noul ministru de finanţe al Pakistanului, Ishaq Dar, a declarat că va solicita reeşalonarea datoriilor care nu aparţin Clubului de la Paris, în valoare de aproximativ 27 de miliarde de dolari, datorate în mare parte Chinei, dar nu va urmări reducerea acestora, ca parte a unui proces de restructurare, transmite Reuters.

Într-un interviu, Dar a exclus posibilitatea unei neîndepliniri a obligaţiilor de plată a datoriei Pakistanului, o prelungire a termenului de scadenţă a obligaţiunilor scadente în decembrie sau o renegociere a programului actual al Fondului Monetar Internaţional pentru Pakistan.

Ministrul a spus că băncile multilaterale de dezvoltare şi donatorii internaţionali au fost ”destul de flexibili” cu modalităţile de a satisface a nevoilor de finanţare externă ale Pakistanului, estimate la aproximativ 32 de miliarde de dolari, după inundaţiile devastatoare.

O parte din acestea pot proveni din realocarea fondurilor din împrumuturile de dezvoltare aprobate anterior, cu plata mai lentă, a adăugat el.

Dar, care a participat la reuniunile anuale ale FMI şi ale Băncii Mondiale la puţin peste două săptămâni după preluarea mandatului, a spus că Pakistanul va căuta restructurarea în condiţii egale pentru toţi creditorii bilaterali.

El a refuzat să comenteze când a fost întrebat dacă crede că ar fi dificil să convingă China, creditoare pentru aproximativ 23 de miliarde de dolari din datorie, să participe.

Întrebat însă dacă Pakistanul ar încerca să reducă principalul datoriei, el a spus că ”reeşalonarea este în regulă, dar nu căutăm o reducere. Nu este corect”.

Dar, care a mai fost ministru de Finanţe al Pakistanului de trei ori, cel mai recent din 2013 până în 2017, este cunoscut ca un apărător ferm al rupiei. El a spus că Pakistanul nu s-a angajat într-o intervenţie fizică pentru susţinerea monedei, care a fost lovită anul acesta de un dolar american puternic, dar care a crescut cu aproximativ 10% de la numirea sa.

Dar a spus că vede ”valoarea adevărată” a rupiei la un nivel aflat sub 200 de unităţi pentru un dolar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri