Caută
Close this search box.

Radio Europa Liberă: Îngrijirea psihiatrică forțată a șamanului siberian anti-Putin a fost prelungită

Un tribunal din Orientul Îndepărtat a prelungit din nou detenția forțată într-o clinică de psihiatrie a unui șaman iakuțian, Aleksandr Gabyshev, care a devenit cunoscut în întreaga Rusie pentru încercările sale de a ajunge la Moscova pentru a-l alunga pe președintele Vladimir Putin de la Kremlin, potrivit Radio Europa Liberă. Centrul Memorial pentru Drepturile Omului din Rusia l-a recunoscut pe Gabyshev ca deținut politic, iar Amnesty International a lansat o campanie prin care solicită eliberarea acestuia.

Avocatul lui Aleksandr Gabyshev, Aleksei Pryanishnikov, a declarat pe 4 octombrie că tribunalul districtual Ussuriisk a respins cererea clientului său de a fi examinat medical în clinica Serbsky din Moscova.

Pryanishnikov a declarat că va face apel la această hotărâre.

Cu o zi înainte, medicul lui Gabyshev a fost înlocuit brusc, ceea ce Pryanishnikov și susținătorii șamanului au calificat drept o acțiune de falsificare a evaluării medicale a acestuia înainte de audierea în instanță.

La începutul lunii septembrie, tribunalul regional Primorye a decis în favoarea recursului lui Gabyshev împotriva prelungirii tratamentului său forțat și a trimis cazul înapoi la tribunalul districtual Ussuriisk pentru o nouă audiere, citând neconcordanțe în concluziile medicale privind cazul.

La începutul lunii august, tribunalul districtual din Ussuriisk a decis că Gabyshev trebuie să continue tratamentul psihiatric, chiar dacă, cu o lună mai devreme, o echipă de psihiatri a concluzionat că Gabyshev poate fi transferat de la o clinică psihiatrică la un spital obișnuit, deoarece „starea sa s-a îmbunătățit”.

Cu toate acestea, câteva zile mai târziu, o nouă comisie medicală a concluzionat că starea de sănătate mintală a șamanului „s-a înrăutățit” și că acesta trebuie să fie transferat din nou la o clinică de psihiatrie.

Gabyshev, care a fost oprit de mai multe ori de autoritățile ruse din 2019, când a încercat, din regiunea sa natală siberiană Yakutia până la Moscova, să străbată pe jos această distanţă cu scopul declarat de a-l alunga pe Putin din funcție, a fost trimis la o clinică de psihiatrie împotriva voinței sale în iulie, după ce un tribunal l-a găsit „inapt din punct de vedere mental”.

În timpul audierii, instanța l-a acuzat că a comis un „act violent împotriva unui ofițer de poliție” atunci când a fost scos cu forța din locuința sa pentru a fi dus la o clinică psihiatrică la sfârșitul lunii ianuarie.

Şamanul Aleksandr Gabyshev
Foto: Twitter

Hotărârea a fost contestată de avocații și susținătorii lui Gabyshev, care spun că detenția sa este o încercare de a-l reduce la tăcere.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri