Angela Merkel a dezvăluit că, spre finalul ultimului său mandat, a încercat să-şi convingă partenerii europeni asupra necesităţii de a găsi un format adecvat pentru a discuta cu preşedintele rus Vladimir Putin despre Ucraina, dar şi-a dat seama că nu avea sorţi de izbândă.

Merkel a mărturisit acest lucru într-un interviu publicat de săptămânalul german Der Spiegel, citat de EFE şi Agerpres.

Ea menţionează că a avut această iniţiativă întrucât Protocolul de la Minsk, semnat în 2014 de Rusia, Ucraina şi provinciile Doneţk şi Lugansk, era perimat.

”Acordul de la Minsk a rămas neaplicat. În vara lui 2021, după ce preşedinţii Biden şi Putin s-au întâlnit, eu am dorit să stabilesc un format de dezbatere european independent cu Putin şi cu Emmanuel Macron în Consiliul UE”, rememorează Merkel.

”Unele persoane au ridicat obiecţii, iar eu nu mai aveam forţa să mă impun, pentru că toţi ştiau că în toamnă nu voi mai fi cancelar”, a subliniat ea.

Angela Merkel îşi mai aminteşte că în discuţiile avute la acea vreme cu alţi lideri ai statelor UE le-a cerut explicaţii.

”De ce nu intervii? Hai, spune ceva! Unul mi-a spus: este prea mult pentru mine. Altul doar a ridicat din umeri: Asta trebuie să o facă cei mari”, relatează Merkel din discuţiile avute în Consiliul European.

Ea asigură că, dacă în septembrie 2021 ar mai fi candidat încă o dată la alegerile federale germane, ar fi insistat mai mult pe acest subiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.