Caută
Close this search box.

Criza energetică. Poţi face lemne de foc din rumeguş

lemne de foc din rumeguş

În vremuri în care orice te poate ajuta în criza energetică, a face lemne de foc din rumeguş este o idee insolită, dar viabilă.

Scumpirile din ultima perioadă i-au speriat pe români, iar cheltuielile pe care le aduce încălzirea în sezonul rece îi determină pe mulți să fie preocupați de modul în care ar putea să facă economii.

Este cazul unui român, care a relatat pe Facebook, conform Ziare.com, cum folosește rumegușul rezultat pentru tăierea lemnelor, pentru a face rost de bușteni de foc:

„O metodă ușoară, după ce tăiați lemnele și vă rămâne rumeguș, să mai faceți rost de câteva zeci de bușteni de foc.

Am luat o țeavă de pvc de cca 50 cm lungime și de grosime medie, am tăiat pe lung, am pus două balamale, apoi am tăiat pe lung în partea opusă, țeava deschizându-se acum ca o carte.”

Practic, este vorba despre edificarea unei matriţe pentru o brichetă de rumeguş de formă cilindrică. Mai departe, ce spune ingeniosul român:

Am băgat câte 10 cm de rumeguș pe țeava închisă și am îndesat cu un lemn. La final, când am deschis țeava, m-am ales cu un buștean de 50 cm lungime și cca 15 cm în diametru. După cum se vede, a ars fără probleme, a dat și căldură și am făcut și economie.”

Problema este ce te faci, pentru că bricheta este destul de fragilă. Există soluţii. Alţi utilizatori ai reţelei sociale le-au găsit. Şi ele duc chiar la mărireaa puterii calorice a brichetei de rumeguş:

„Ar fi bună oleacă de parafină topită turnată înainte de presare. Că apoi se solidifica și ține dur. Arde bine și în sobă. Dar de unde, că-i scumpă.”

„Noi îl amestecăm cu puțină motorină și folosim câte puțin la aprins focul.”

„Cred că la presare se poate pune ulei sau untură rămasă de la gătit, ca liant. Oricum, uleiul uzat nu se prea mai folosește la altceva. La foc cred că e ideal în combinație cu lemn.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri