Caută
Close this search box.

Germania şi Islanda cer sesiune specială a Consiliului Drepturilor Omului, consacrată Iranului

iran

Germania şi Islanda au solicitat vineri organizarea unei sesiuni speciale a Consiliului Drepturilor Omului (CDO) consacrată „situaţiei drepturilor omului în Iran, care se deteriorează”, în contextul manifestaţiilor în favoarea libertăţii femeilor care au loc în această ţară, informează AFP.

Solicitarea organizării acestei sesiuni speciale este susţinută de 44 de ţări membre ale ONU, se arată în scrisoarea comună a reprezentanţilor permanenţi ai Germaniei şi Islandei la sediul ONU din Geneva.

Pentru a organiza o sesiune extraordinară a CDO, este nevoie de acordul unei treimi din totalul celor 47 de membri, conform Agerpres.

Organizarea sesiunii în săptămâna care începe pe 21 noiembrie şi, dacă este posibil, pe 24 noiembrie, aşa cum au solicitat statele iniţiatoare ale demersului, urmează să fie confirmată luni.

Mişcarea de protest a izbucnit în Iran pe 16 septembrie, după moartea tinerei Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, la trei zile după ce a fost arestată la Teheran de poliţia moravurilor care a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar strict care impune femeilor să poarte vălul în public.

Treptat, protestele pentru libertatea femeilor s-au transformat într-o mişcare îndreptată împotriva regimului religios, confruntat cu o revoltă nemaiîntâlnită de la Revoluţia Islamică din 1979.

Potrivit ONG-ului Iran Human Rights cu sediul în Oslo, reprimarea protestelor a provocat până în prezent moartea a cel puţin 304 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri