Caută
Close this search box.

Reuniune de urgenţă la Varşovia după un atac cu rachete ruseşti neconfirmat

Guvernul polonez s-a reunit de urgenţă marţi seara, după ce au apărut informaţii neconfirmate potrivit cărora rachete ruseşti ar fi căzut asupra Poloniei, în timpul unor atacuri care au afectat grav infrastructura energetică a Ucrainei, relatează Agerpres.

Situaţia este ”incertă”, ”nu ştim exact ce s-a întâmplat”, a declarat ministrul apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, după întâlnire, potrivit AFP.

Potrivit presei locale poloneze, pe baza unor surse neoficiale, o explozie într-un depozit de cereale din satul polonez Przewodow, în apropiere de graniţa cu Ucraina, a provocat moartea a două persoane.

La rândul său, Rusia a calificat marţi aceste rapoarte drept „provocări”. ”Declaraţiile presei şi oficialilor polonezi despre o presupusă cădere de rachete ruseşti în apropierea oraşului Przewodow sunt o provocare intenţionată cu scopul de a escalada situaţia”, a declarat Ministerul rus al Apărării pe contul său de Telegram.

”Nu au fost efectuate lovituri asupra unor ţinte din apropierea graniţei ucraineano-poloneze” de către armata rusă, a precizat ministerul. Imaginile cu ”resturi publicate de presa poloneză de la locul evenimentelor din localitatea Przewodow nu au nicio legătură” cu proiectile ruseşti, a adăugat acesta.

Dar la Kiev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a tras cu rachete asupra Poloniei, membră NATO, calificând presupusul atac, neconfirmat până în prezent, drept „o escaladare foarte importantă”. Ministrul său de externe a cerut o reuniune „imediată” a Alianţei Atlantice.

În Ungaria, purtătorul de cuvânt al premierului Viktor Orban a anunţat pe Twitter că un Consiliu de apărare a fost de asemenea convocat în cursul serii ”ca răspuns la racheta care a lovit teritoriul Poloniei”.

La Washington, un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat: „Nu avem nicio dovadă în acest stadiu care să confirme aceste informaţii şi le analizăm în continuare”.

„NATO monitorizează situaţia şi aliaţii se consultă îndeaproape. Important ca toate faptele să fie stabilite”, a scris pe Twitter secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Polonia, care are o graniţă comună cu Ucraina, invadată de Rusia la 24 februarie, este membră a NATO, iar în această ţară se află aproximativ 10.000 de militari americani.

Articolul 5 din Tratatul Alianţei Atlantice prevede că, în cazul în care un stat membru este victima unui atac armat, ceilalţi membri vor considera acest act de violenţă ca fiind un atac armat împotriva tuturor membrilor şi vor lua măsurile necesare pentru a ajuta ţara atacată.

Această informaţie, care, dacă ar fi confirmată, ar constitui o escaladare serioasă a conflictului, a venit în seara unei zile marcate de o campanie intensă de bombardamente ruseşti asupra infrastructurii ucrainene, descrisă de preşedintele Zelenski drept o „palmă în faţa G20”, reunit pe insula indoneziană Bali.

Ucraina a fost lovită de atacuri ruseşti de o amploare fără precedent, potrivit Kievului – aproximativ 100 de rachete – împotriva reţelelor energetice, ceea ce a făcut ca situaţia să devină „critică”.

Loviturile, care au ucis cel puţin o persoană la Kiev – dar operaţiunile de salvare erau încă în curs de desfăşurare – au provocat pene de curent pe scară largă în Ucraina şi în Moldova vecină.

Citeşte şi: NATO examinează informaţiile privind căderea unor rachete ruseşti în Polonia

”Fiecare bombă care cade în Ucraina afectează şi Moldova şi poporul nostru”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei moldoveneşti, Nicu Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri