Caută
Close this search box.

Surse. Comisia Europeană recomandă pentru România ridicarea MCV

comisia europeană

Comisia Europeană propune pentru România ridicarea MCV și înlocuirea acestuia cu mecanismul comun de sancționare a statelor care nu respectă statul de drept.

Colegiul Comisarilor s-a reunit la Bruxelles, având pe ordinea de zi un raport preliminar, privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, în cazul României, impus de la aderarea la Uniunea Europeană.

Colegiul Comisarilor s-a reunit la Bruxelles, pentru a adopta un ultim raport MCV, pozitiv de această dată. Aceleași surse din cadrul Comisiei Europene au explicat că un pas important făcut de România a fost repararea Legilor Justiției.

După ce raportul final va fi făcut public, acesta ar urma să fie trimis Consiliului UE, iar o eventuală propunere fomală de ridicare a MCV va fi înaintată atât Parlamentului European, cât și Consiliului UE.

Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) a fost instituit în anul 2007, în momentul aderării României la UE, ca măsură tranzitorie, menită să faciliteze eforturile României de a reforma sistemul său judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției.

Premierul Nicolae Ciucă se declara convins că Bruxelles va renunţa la Mecanismul de Cooperare şi de Verificare (MCV) pentru România, în luna noiembrie, după adoptarea Legilor Justiției, de către Parlament.

„Avem această coordonare permanentă cu Comisia Europeană și sunt convins că, odată ce vom aproba și vor fi promulgate Legile Justiției, putem ca în luna noiembrie să avem un raport pozitiv, pentru ridicarea MCV-ului”, spunea Ciucă.

Vinerea trecută, Comisia de la Veneţia a emis opinia cu privire cele trei legi privind sistemul judiciar din România: Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, Legea privind organizarea judiciară şi Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Comisia critică autoritățile române, pentru că nu i-au solicitat un aviz, cu privire la cele trei acte normative, așa cum fusese anunțat de autorități, și că au lăsat la latitudinea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să facă această solicitare, dar apoi au cerut ca acest aviz să fie adoptat în procedură de urgență.

După ridicarea MCV, România ar urma să intre sub mecanismul „Rule of law”, implementat recent de UE, prin care este monitorizată respectarea statului de drept, în toate țările membre, informează HotNews.

Regulamentul permite Consiliului să adopte, la propunerea Comisiei, măsuri de protecție, precum suspendarea plăților din bugetul Uniunii sau suspendarea aprobării unuia sau a mai multor programe finanțate din acest buget.

Astfel, mecanismul de condiționalitate, în vigoare din ianuarie 2021, permite suspendarea plăţii fondurilor UE unei ţări în care sunt constatate încălcări ale statului de drept, ce pot aduce atingere intereselor financiare ale UE.

O eventuală decizie de suspendare sau o reducere de plăţi de fonduri UE trebuie sprijinită de cel puţin 15 state membre din 27.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri