Caută
Close this search box.

Piaţa asigurărilor. Creştere de aproape 30%, la prime brute subscrise

piaţa asigurărilor

În primele 9 luni ale anului 2022, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF și sucursalele prezente pe piața din România (FoE) au subscris prime brute în valoare de aproximativ 13,4 miliarde de lei, în creștere cu 28% față de perioada similară din anul precedent.

Volumul total al subscrierilor pentru activitatea de asigurări generale s-a situat la 10,8 miliarde de lei, în creștere cu 34% față de perioada ianuarie – septembrie a anului 2021, ceea ce înseamnă o pondere de 81% din valoarea totală a primelor
brute subscrise (PBS) de asigurătorii autorizați și reglementați de ASF și sucursale.

Pentru segmentul asigurărilor de viață, valoarea totală a primelor brute subscrise a fost de 2,6 miliarde de lei, în creștere cu 5% comparativ cu primele 9 luni aferente anului 2021.

Despăgubirile brute plătite de asigurătorii autorizați și reglementați de ASF, de sucursale și de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) au însumat 6,3 miliarde de lei, în primele 9 luni ale anului 2022.

Despăgubirile brute plătite pentru segmentul asigurărilor generale s-au situat la 5 miliarde lei, în timp ce pentru activitatea de asigurări de viață despăgubirile brute plătite au fost în valoare de 1,3 miliarde de lei.

Sumele aprobate pentru plata daunelor de către FGA au fost în valoare totală de circa 484 milioane lei, din care aproximativ 94% reprezintă sume aprobate pentru plata daunelor RCA (455 milioane lei).

În primele 9 luni ale anului 2022, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au subscris prime brute în valoare de aproximativ 12,1 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 23% față de valoarea înregistrată în perioada similară a anului anterior.

Piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 83% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF.

Piața asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, astfel încât acestea, incluzând clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) și clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului), reprezintă aproximativ 77% din totalul
primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale și 64% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurări în primele 9 luni ale anului 2022.

Volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurărilor de viață a depășit nivelul de 2 miliarde lei, fiind susținut de creșterea cu circa 7% a subscrierilor pentru clasa C1 (Asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare).

Asigurările de sănătate au continuat să înregistreze o dinamică pozitivă în primele 9 luni ale anului 2022, cu un volum al subscrierilor de peste 509 milioane lei, în creștere cu aproximativ 33% față de aceeași perioadă a anului 2021 (384 de milioane de lei), deținând o pondere de 4,22% în totalul primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF.

Asigurările de garanții au înregistrat un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 191 de milioane de lei, în primele 9 luni ale anului 2022, în scădere cu 27%, față de aceeași perioadă a anului anterior (262 de milioane de lei).

Calculate la nivelul întregii piețe, ratele SCR și MCR au fost supraunitare la finalul lunii septembrie 2022.

Rata SCR s-a situat la un nivel de 1,59, în scădere cu 14% față de septembrie 2021, în timp ce rata MCR a înregistrat un nivel de 3,70, în scădere cu 18%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Societățile de asigurare autorizate în alte state membre UE au subscris în primele 9 luni ale anului 2022 în baza dreptului de stabilire (FOE – freedom of establishment), pe teritoriul României, prin intermediul a 14 sucursale, un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 1,4 miliarde de lei (10,2% din totalul primelor brute subscrise de societățile locale autorizate de ASF și sucursale), în creștere cu aproximativ 82%, față de aceeași perioadă a anului 2021.

O vulnerabilitate a pieței de asigurări din România rămâne gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii față de principalele clase de asigurare, cât și din punct de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piață deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare.

Deși se observă o diminuare a gradului de concentrare pe piața RCA din România, primii doi asigurători continuă să dețină o cotă de piață semnificativă (circa 52%1
), în scădere față de finalul anului anterior când primii doi asigurători dețineau o cotă de piață cumulată de 61%.

Din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF în primele 9 luni ale anului 2022 (12,1 miliarde lei), primele brute subscrise pe teritoriul altor state au înregistrat un volum de circa 77 de milioane de lei, reprezentând aproximativ 0,6% din volumul total al
primelor subscrise, în scădere comparativ cu perioada similară din anul anterior (circa 214 milioane de lei).

La finalul lunii septembrie 2022, valoarea totală a rezervelor tehnice brute constituite de societățile de asigurare se situa la un nivel de circa 22,1 miliarde lei, în creștere cu 7,4% față de finalul anului 2021 (aproximativ 20,6 miliarde de lei).

Din valoarea totală a rezervelor tehnice brute, 59% reprezintă rezerve constituite pentru asigurările generale, în timp ce 41% din totalul rezervelor tehnice sunt constituite pentru activitatea de asigurări de viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri