Caută
Close this search box.

Platformă de cercetare în biotehnologii avansate: La Călugăreni, funcţionează o fabrică de colagen

SANIMED este primul centru privat românesc destinat cercetării-dezvoltării în domeniul biotehnologiilor, introducând în premieră pe piața românească o serie de tehnologii și de produse. Compania, care funcţionează la Călugăreni (Giurgiu), a fost fondată de omul de afaceri, Cătălin Hideg.

SANIMED și-a creat propria Fabrică de Colagen, materialul obținut fiind parțial destinat intervențiilor chirurgicale în medicina reparatorie, mai ales.

SANIMED Călugăreni produce diverse substraturi colagenice poroase sterile, încadrate în clasa a III-a a dispozitivelor medicale (definite ca produse individuale sau combinate, destinate contactului temporar cu răni și arsuri, ori resorbabile în acestea), conform Directivei 93/42/EEC a Comisiei Europene (regulile 7 și 17), supunându-se Regulamentelor 1069/2009 și 722/2012.

Tehnologia curent aplicată pornește de la tendoane de origine bovină ca materie primă și include următoarele trunchiuri de flux: o prelucrare preliminară a materiei prime (tendoanele); o pregătire chimică a solubilizării; o pregătire enzimatică a solubilizării; procesul de solubilizare fizico-chimică a atelocolagenului; ulterior, separarea atelocolagenului și purificarea acestuia prin dializă; uscarea prin liofilizare; împachetarea sterilă și sterilizarea finală a produsului.

Pe platforma de la Călugăreni s-au dezvoltat noi tehnologii pentru realizarea de structuri nanofibrilare destinate aplicațiilor ca dispozitiv medical, precum și a unui echipament destinat validării respectivei tehnologii.

Structurile nanofibrilare se obțin prin electrofilarea unor soluții coloidale de atelocolagen produs de companie, iar aplicațiile lor imediate sunt cele de pansament bioresorbabil.

Prin intermediul unei astfel de fabrici se poate realiza dezvoltarea unei tehnologii pentru producerea structurilor nanofibrilare cu caracteristici de pansament resorbabil, în baza căreia se vor realiza produse inovative aplicabile în protocoale medico-chirurgicale, cu performanțe în aplicații privind: posibilitatea de a electrofila compoziții pe bază de atelocolagen, cu includerea de ioni metalici, compuși farmaceutici, efectori biochimici sau imunologici, specii de semnalizare celulară, markeri biologici etc.; posibilitatea de realizare a substraturilor fibrilare în regim personalizat (de rapid prototyping tridimensional), în condiții de reproductibilitate impusă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri