Caută
Close this search box.

Primarul Vienei, scrisoare de susținere pentru România și Bulgaria: „Blocarea Schengen, un calcul politic”

spaţiul schengen

Într-o scrisoare deschisă, primarul Vienei, Michael Ludwig, s-a exprimat clar în favoarea aderării Bulgariei și României la Schengen – și îl acuză pe cancelarul austriac de „calcul politic”.

Gestul ministrului austriac de Interne Gerhard Karner (ÖVP) de a respinge admiterea României și Bulgariei în spațiul Schengen, nu numai că a dus la dezacorduri în cadrul Uniunii Europene. Chiar și în Austria, procedura este puțin înțeleasă, ceea ce a confirmat și cancelarul Karl Nehammer (ÖVP).

Primarul Vienei Michael Ludwig (SPÖ) vede în mod firesc situația cu totul diferit. Acesta s-a exprimat într-o scrisoare deschisă împotriva vetoului austriac .

„În calitate de oraș cosmopolit, Viena reprezintă deschiderea, coeziunea socială și faptul că vienezii pun întotdeauna uniunea înaintea diviziunii”.

Pentru Ludwig este „complet clar” că va continua să militeze pentru ca România și Bulgaria să devină parte din spațiul Schengen în viitor. Nu se poate „ca într-o Europă comună să se ofenseze alte țări din motive politice interne”, se spune în scrisoare. Primarul așteaptă cu nerăbdare „o bună cooperare într-o Europă comună”.

Federația Cluburilor Române din Europa (FADERE) și este programată să înceapă duminică la ora 13:00. Organizatorii descriu manifestația din fața guvernului austriac drept „un semn de protest față de votul cancelarului Karl Nehammer împotriva aderării României la spațiul Schengen”.

Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner (amândoi ÖVP) au justificat dreptul de veto prin creșterea migrației ilegale, tot pe ruta balcanică. Din punctul de vedere al Comisiei Europene și al Parlamentului European, România și Bulgaria au îndeplinit toate condițiile pentru aderarea la Schengen. Ambele țări au respins, de asemenea, dreptul de veto al Austriei la summitul UE de joi de la Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri