Caută
Close this search box.

Putin în Belarus: Preşedintele rus încearcă să-l determine pe Lukașenko să se alăture războiului

În timpul vizitei la Minsk de azi, președintele rus Vladimir Putin va încerca să exercite mai multă presiune asupra președintelui autoproclamat al Belarusului, Alexandr Lukașenko, pentru a fi de acord cu desfășurarea de trupe belaruse în Ucraina. În schimb, președintele belarus Alexander Lukașenko adoptă un ton sfidător înaintea rarei întâlniri cu omologul său rus, respingând zvonurile potrivit cărora „rușii deja umblă și conduc țara” sa. 

Acest lucru se afirmă în cea mai recentă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA, relatează Ukrinform.

” Vizita lui Putin la Minsk ar putea indica faptul că Putin încearcă să creeze condițiile pentru (…) o nouă ofensivă împotriva Ucrainei – posibil împotriva nordului Ucrainei sau a Kievului – în iarna anului 2023″, notează recenzia.

În același timp, analiștii americani își amintesc evaluările anterioare potrivit cărora probabilitatea unei a doua invazii rusești în Ucraina dinspre Belarus este scăzută, deși posibilă.

„Forțele belaruse rămân extrem de puțin probabil să invadeze Ucraina fără o forță de atac rusă. Este departe de a fi clar că Lukașenko ar angaja forțele belaruse să lupte în Ucraina chiar și alături de trupele rusești. Încă nu există indicii că forțele rusești formează o forță de atac în Belarus”, notează publicaţia.

În același timp, adaugă experții americani, întâlnirea dintre Putin și Lukașenko va contribui cel puțin la o psihoterapie rusă separată, menită să frângă voința de rezistență a Ucrainei și disponibilitatea Occidentului de a sprijini Ucraina.

„Această întâlnire va consolida operațiunea de informare rusă menită să-i convingă pe ucraineni și pe occidentali că Rusia ar putea ataca Ucraina din Belarus. Loviturile continue ale Rusiei împotriva Kievului, desfășurările constante de trupe în Belarus și retorica belicoasă continuă fac parte (și se consolidează reciproc) din această operațiune de informare”, consideră Institutul pentru Studiul Războiului.

În același timp, se menționează că, din moment ce este puțin probabil ca Kremlinul să reușească să frângă voința ucrainenilor de a rezista, obiectivul Moscovei ar putea fi acela de a convinge Occidentul de incapacitatea Ucrainei de a modifica în mod semnificativ actualele linii de front și de faptul că războiul „este efectiv în impas”.

„ISW apreciază că o astfel de concluzie este inexactă și că Ucraina are șanse mari de a recâștiga un teren critic considerabil în următoarele luni”, subliniază analiza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri