Caută
Close this search box.

Turcia, Siria şi Rusia, discuţii la la Moscova despre predarea unor teritorii

serghei şoigu

Turcia, Siria şi Rusia au discutat la Moscova despre predarea unor teritorii şi despre eliminarea forţelor kurde, a declarat joi pentru EFE o sursă siriană, citată de Agerpres.

Sursa, care a preferat să-şi păstreze anonimatul, a explicat că pe agenda discuţiilor din capitala Rusiei s-a aflat cedarea către Damasc a teritoriilor pe care Turcia le controlează în nordul Siriei în urma a trei ofensive transfrontaliere lansate în 2016, 2018 şi 2019.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a dat asigurări joi că doar „când va fi stabilitate politică şi totul va merge bine în ţară” vor preda aceste zone Siriei. Aceasta a fost prima întâlnire la nivel guvernamental între cele două ţări din 2011.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, cel sirian, Ali Mahmoud Abbas, şi omologul lor rus, Serghei Şoigu, au abordat şi predarea punctului de trecere a frontierei Bab al Hawa, care leagă teritoriul Turciei de provincia nord-est siriană Idlib, ultimul bastion al opoziţiei din Siria.

Aceasta este singura trecere prin care se face aprovizionarea în zonele din Siria controlate de opoziţie, pe care Ankara o susţine.

La Moscova s-a discutat, de asemenea, şi despre eliminarea prezenţei în nord-estul ţării a Forţelor Democratice Siriene (FSD), o alianţă armată condusă de kurzi, a cărei componentă principală, Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), este considerată teroristă de către Ankara.

Luna trecută, Turcia a lansat o campanie de atacuri împotriva zonelor deţinute de forţele kurde în nordul Siriei şi şi-a reînnoit ameninţările cu o nouă operaţiune la scară largă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri