Caută
Close this search box.

Artistul vizual Francisc Chiuariu, o nouă expoziţie: People You Know

Noua expoziție a lui Francisc Chiuariu, artist apreciat de colecţionari şi cu cotă bună în licitaţiile de profil, intitulată People You Know (Oameni pe care îi cunoști), a avut vernisajul joi seara, la galeria bucureșteană AnnArt.

Expoziția prezintă în premieră o selecție de 13 picturi în ulei pe pânză, realizate în perioada 2019 – 2022, reprezentând o secvență stranie de portrete ale unor persoane publice celebre – de la Freud la Mao până la Papa Francisc.

Portretele nu sunt însă identificate prin titlu, ci doar numerotate, conținând astfel o notă de ambiguitate tulburătoare. Între aceste lucrări, privitorul va putea descoperi  inclusiv un auto-portret. „Am lăsat culorile să vorbească„, a mărturisit, joi seară, artistul vizual Francisc Chiuariu, citat de Firstnews.ro.

Expoziția este însoțită de un eseu critic semnat de istoricul de artă Magda Cârneci: “În seria recentă de portrete semnate de Francisc Chiuariu, capetele personajelor se lichefiază într-un mod dramatic, periculos. Deformate, topite, scâlciate, chipurile oamenilor par să explodeze pe pânză – un proces straniu, de neoprit, care emană un puternic sentiment de oroare. […] Pictorul caută mereu o modalitate de a (ne) sensibiliza intens prin expresivul vizibil. Poate că acolo unde noi percepem monstruozitatea, el caută o satisfacție pur estetică. Poate că acolo unde noi vedem o posibilă mutație malefică a umanului, el găsește o plăcere pur gestuală, o bucurie cromatică. […] Dar, dacă punem împreună căutările altor serii de pânze somptuoase cu care ne-a obișnuit, cred că ceea ce îl caracterizează pe Francisc Chiuariu este pasiunea lui absolută pentru pictură, „pathosul pictural” care transfigurează aceste portrete teribile și le (re)umanizează.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri