Caută
Close this search box.

Cristian Ghinea, plătit de USR din subvenția primită de la stat cu 5.000 de euro pe lună

Conform PS News fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, este plătit de USR din subventia primita de acest partid de la stat cu suma de 5.000 de euro pe lună, prin SRL-ul Thinking Ahead Research And Consultancy care are zero angajați și unic acționar și administrator pe fostul demnitar. In 2020, Thinking Ahead Research And Consultancy SRL, cu sediul în București, nu a rulat niciun ban și s-a rezumat să-și plimbe prin bilanțuri activele de 315 lei și datoriile de 11.000 de lei. Mandatul de ministru a prins bine SRL-ului respectiv, care în 2021 a închis anul cu active de peste 70.000 de lei și, fără niciun angajat a reușit să factureze aproape 80.000 de lei. In 2022, firma lui Ghinea a fost finantat de USR din bani primiti de la stat cu aproximativ 260.000 de lei! 

 

Statul finanțează, statul pierde …

PS News spune că în loc ca USR să-l angajeze și să plătească la stat contribuții în conformitate cu cei 5.000 de euro acrodati ca remuneratie, acest partid „progresist” îl plătește pe Ghinea prin intermediul Thinking Ahead Research And Consultancy SRL.

Astfel, pentru 5.000 de euro primiti lunar Cristian Ghinea plătește taxe de 50 de euro pe lună + 1.170 de lei pe lună (impozit și contribuții la un salariu minim), adică doar 1.650 de lei/lună. Dacă USR l-ar plăti pe Ghinea în calitate de angajat și nu pe firmă, la un venit net de 5.000 de euro (echivalent a  aproximativ 24.750 lei), partidul ar trebui să achite la stat 10.577 de lei contribuție pensii, 4.230 de lei contribuție asigurări sănătate și 2.750 de lei impozit.

Ceea ce inseamnă un salariu brut de peste 42.300 lei și contribuții la stat de peste 17.550. Ca atare, prin aceasta „inginerie” cu microîntreprinderea lui Ghinea, USR plătește la stat pentru angajatul Ghinea cu aproape 16.000 de lei mai puțin!

Ca atare, statul plătește, Ghinea primeste, iar in final tot statul pierde!

Aici se vede că sloganul USR „Fara hoți în funcții publice!”, a fost gândit cu tâlc, în sensul că cei care fac inginerii financiare si se înfruptă din banul public pot ocupa funcții private!

Pe pagina https://transparentasg.usr.ro/ se pot observa toate plățile făcute de către USR fostului ministru al Fondurilor Europene. Toți banii fiind din subvenția de stat! Vorbim de aproximativ 260.000 de lei pe care USR i-a virat în contul lui Cristian Ghinea în anul 2022.

 

Jurnalistul Alexandru Căutiș l-a luat la ochi pe Ghinea

„Cristian Ghinea este lider USR, unul dintre cei mai marcanți lideri USR (unii spun chiar că el conduce USR) e și fost ministru. Recunosc că pentru mine și pentru alți colegi de la fosta Academie Cațavencu domnul Ghinea a reprezentat o speranță pentru împrospătarea politicii românești. Speram ca domnul Ghinea să nu se transforme în cei pe care-i voia înlocuiți, să nu le preia stilul. Pe zi ce trece mă conving că și domnul Ghinea s-a lăsat pradă metehnelor politicienilor din spectrul murdar al politicii românești. Să fii lider de partid (unii spun că este liderul suprem al USR) și să încasezi bani de la bugetul de stat pentru consultanță oferită de societatea comercială pe care o administrezi chiar tu, fix partidului pe care-l conduci, mi se pare o ipocrizie maximă! Domnul Ghinea se consultă pe sine însuși pe banii statului? Domnul Ghinea (administratorul societății comerciale) nu-i spune domnului Ghinea (lider al USR) ideile politice, sfaturile politice, până ce domnul Ghinea (liderul USR) nu plătește domnului Ghinea (administrator de societate comercială) factura din banii de la stat? Consultanța are loc cu un domn Ghinea care se privește în oglindă, mută banii dintr-un buzunar în altul, de la partid la administrator și începe să-și dea sieși sfaturi? Oare dacă domnul Ghinea își dă singur palme privindu-se în oglindă e tot pe banii de la bugetul de stat?”, scrie jurnalistul.

Istoria SRL-ului lui Ghinea

Potrivit unui document oficial al Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), Cristian Ghinea a decis la 16 noiembrie 2021 în calitate de asociat unic al Thinking Ahead Research and Consultancy SRL, să devină pentru o perioadă de 49 de ani administratorul acelei societăti in locul Oanei Maria Ganea.

Thinking Ahead Research and Consultancy SRL a fost înființată de Cristian Ghinea în 21 ianuarie 2005, sub numele de SC Smart Policies SRL, entitate care avea ca obiect de activitate contabilitatea, revizia fiscală / contabilă, consultanță în domeniul fiscal, asistență de studii de piață și de sondaj și consultanță pentru afaceri și management.

În 14 ianuarie 2010, Cristian Ghinea a decis să suspende activitatea acestei firme, pentru ca în aprilie 2012 să solicite Tribunalului București reluarea activității. Ulterior, în 7 februarie 2014, Ghinea schimbă denumirea companiei, din SC Smart Policies SRL, în SC CRPE Research & Consulting SRL (acronimul unui ONG – Centrul Român de Politici Europene, care se ocupă cu „afirmarea unui rol mai pregnant al României în Europa și promovarea cetățeniei europene prin furnizarea de expertiză de politici publice” și care are, conform propriei pagini de internet, drept finanțatori, printre alții, Uniunea Europeană, Comisia Europeană, Fundația Soros România, Open Society Institute, Raiffeisen Bank și ambasadele Marii Britanii, Finlandei și Olandei în România și Republica Moldova).

La  15 octombrie 2021, cu cinci zile înainte ca Dacian Cioloș să eșueze la votul pentru instalarea guvernului USR in care Ghinea trebuia să fie ministru al Fondurilor Europene trebuia, acesta schimbă din nou numele CRPE Research & Consulting SRL în SC Thinking Ahead Research and Consultancy SRL.

Ghinea a facut un nou ONG: „O Țară ca Afară”

Totodată, Cristian Ghinea a depus la 2 noiembrie 2021, la Judecătoria Sectorului 1 București, actele pentru acordarea personalității juridice a unui nou ONG: Asociația „O Țară ca Afară” (care are sediul social similar cu sereleul Thinking Ahead Research and Consultancy), iar la 3 decembrie 2021 noul ONG a primit personalitate juridică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri