Caută
Close this search box.

Cum arată acum stațiunea Buziaș, odinioară admirată de Împăratul Franz Joseph

Rugină, lemn putrezit, gunoaie cât vezi cu ochii. Uşi ferecate cu lacăte, geamuri sparte, pereți căzuți, acoperișuri prăbuşite. Paragină. Aşa arată azi „staţiunea de interes naţional” Buziaş din Timiş, după trei decenii de nepăsare. Unde statul eşuează, banii europeni salvează, arată un reportaj realizat de Observator, Antena1.

Autorităţile locale încearcă, timid, să redea strălucirea perlei turismului balnear.

Singurul „turist” cazat azi în Vila Imperială din Buziaș este un… cățel. Ridicată la 1895, construcția este o ruină. Altă ruină la dreapta clădirii, încă una la stânga ei.

Atestat şi omologat de Organizația Mondială a Sănătății pentru recuperare prin factori naturali de cură încă din 1819, Buziaşul a ajuns în scurt timp una dintre cele mai cunoscute stațiuni cu apă minerală din Europa. Cocheta aşezare avea hoteluri, băi, restaurante, chiar şi un casino. Era admirată deseori de Împărăteasa Sissi, căreia Împăratul Franz Joseph i-a construit o colonadă de lemn în stil neogotic. Dantelăria din lemn e şi azi în picioare pentru că un milion de euro au fost investiţi în reabilitarea ei. Citeste tot textul AICI

Un răspuns

  1. Vedeți că păpați rahat, aia este poză cu colonada dinainte de a fi reabilitată, unu la mână.

    Da, Baia 2, Cazinoul, Hotelul Grand, Bazarul turcesc sunt în paragină. Vorbim de conflict de interese aici, sunt milionari timișoreni interesați să le reabiliteze și transforme în hoteluri de lux cu bazine termale interioare, Comisia de Monumente Timiș nu dă aviz, considerându-le monumente istorice clasa I, și cer doar reabilitarea lor.

    Și eu aș proceda la fel, sincer, cine e idiot să bage 20 de milioane de euro doar pentru reabilitare de-a moca în dorul lelii, fără a exploata turistic? În condițiile în care capacitatea de cazare a stațiunii e subdezvoltată? Ar ieși niște boutique-hotels de lux unice în țara noastră, cum vedem pe la Paris sau Marseille, dar te contrezi cu țăranii…

    Per total imaginea nu e nici pe departe atât de apocaliptică, dacă ar fii, Hilton și Meriott nu ar fii interesate să-și tragă hoteluri aici.

    Interes există. Băgăm bețe în roate în stilul românesc…aia e problema. Că primăria n-ai ce spune, își face partea de datorie edilitară și pe infrastructură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri