Caută
Close this search box.

Dezvăluirile despre documentele secrete ale lui Trump și Biden nu sunt similare

trump

După ce a fost vicepreședintele lui Barack Obama, timp de opt ani, Joe Biden a făcut ceea ce foștii politicieni de profil înalt fac atât de des: a înființat un think-tank, la o universitate proeminentă.

Biden l-a numit Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement, cu sediul la Universitatea din Pennsylvania.

Dar, spre deosebire de alți oficiali aleși și alte astfel de instituții, angajamentul lui Biden cu Centrul Penn Biden a fost în curând respins. Până în aprilie 2019, a fost candidat la președinție.

În noiembrie, la aproape doi ani de la alegerea lui Biden, avocații președintelui goleau un birou din centru când, conform relatării lor, au descoperit aproximativ 10 documente purtând marcaje de clasificare.

A doua zi, documentele au fost predate Arhivelor Naţionale. Departamentul de Justiție le examinează acum.

În cea mai concisă distilare a sa – documente cu marcaje de clasificare, găsite în biroul președintelui – scenariul pare o oglindă a controversei care s-a învârtit în jurul lui Donald Trump, pentru o mare parte a anului trecut, inclusiv percheziţia FBI la proprietatea sa, Mar-a-Lago.

Trump și aliații săi au încercat în mod previzibil să facă această comparație, înglobând finanțarea pe care Penn (în general, nu Centrul Biden) a primit-o din China, scrie Washington Post.

„Când va ajunge FBI-ul în numeroasele case ale lui Joe Biden, poate chiar la Casa Albă?” – s-a înfuriat Trump, pe platforma de socializare pe care o deține, adăugând:

„Aceste documente cu siguranță nu au fost desecretizate.”

Dar, așa cum problema fundamentală a documentelor Trump nu este dacă acestea au fost clasificate, situațiile cu cei doi președinți nu sunt în mod evident comparabile, în modul sugerat de Trump.

În acest moment, nu știm prea multe despre documentele Biden, în afară de ceea ce echipa sa a făcut public, ceea ce este cu siguranță un aspect important.

Potrivit declarației Echipei Biden, documentele au fost găsite într-un dulap încuiat și predate rapid Guvernului.

Ceea ce conțin nu este clar, la fel ca nivelul sau statutul lor actual de clasificare.

(Există, bineînțeles, numeroase documente existente care nu mai sunt clasificate, dar care totuși pot avea în continuare marcaje de clasificare.)

O persoană a declarat pentru CBS News că documentele nu conțineau secrete nucleare.

Știm puțin mai multe despre documentele lui Trump. Percheziţia FBI la Mar-a-Lago a găsit zeci de documente cu marcaje de clasificare, în mai multe locații din jurul clădirii.

Știm că o singură cutie, în biroul lui Trump de la sala de evenimente, o sală în care își distra în mod regulat oaspeții, deținea mai mult de o duzină de documente.

De asemenea, știm că confiscarea acelor documente a venit doar după un efort îndelungat de a securiza documente (atât clasificate, cât și neclasificate) care au fost produse în timpul președinției sale și, prin urmare, erau proprietatea guvernului.

Ancheta asupra documentelor lui Trump a fost declanșată în mai 2021, când Arhivele Naționale a contactat echipa lui Trump, cu privire la documente despre care știa că există, dar nu erau în posesia sa.

(Arhivistul țării, urmărindu-l pe Trump plecând de la Casa Albă în ianuarie precedentă, a menționat mai târziu că se întreba ce era în cutiile pe care personalul lui Trump le încărca în Marine One.)

În următoarele câteva luni, Arhivele și echipa lui Trump au mers înainte și înapoi, pentru a prelua controlul documentelor.

La mijlocul lui ianuarie 2022, echipa lui Trump a predat în cele din urmă o cantitate mare de materiale, cutii cu documente despre care The Washington Post a scris că au fost împachetate sub supravegherea lui Trump însuși.

La începutul lunii februarie, Trump a insistat pentru o declarație publică, în care să spună că a predat toate documentele pertinente.

Personalul lui a refuzat. Între timp, Arhivele au descoperit că materialul returnat amesteca materiale clasificate și alte materiale.

A fost sesizat Departamentul de Justiție, pentru a investiga posibila manipulare greșită a documentelor clasificate.

Ca parte a acelei anchete, Departamentul de Justiție a intervievat personalul lui Trump, care a dezvăluit că alte documente clasificate erau probabil încă în posesia lui Trump.

Un mare juriu a emis o citație pentru orice document în posesia lui Trump cu marcaje de clasificare – indiferent dacă acestea sunt încă clasificate.

La începutul lunii iunie, oficialii Departamentului de Justiție s-au deplasat la Mar-a-Lago, unde li s-a dat un pachet de materiale, inclusiv materiale clasificate.

Avocatul lui Trump, Christina Bobb, a semnat o declarație pe propria răspundere, în care afirmă, printre altele, că „orice și toate documentele receptive însoțesc această certificare”.

Cu alte cuvinte, toate documentele cu marcaje de clasificare au fost predate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri