Caută
Close this search box.

Independenţa energetică înseamnă şi că produci energie din bălegar

Independenţa energetică înseamnă şi că produci energie din bălegar

Independenţa energetică înseamnă şi că produci energie din tot felul de surse alternative, de exemplu din bălegar de grajd.

În loc să cultivi viermi de bălegar şi să-i mănânci, produci din ei energie. Se pot face milioane de euro numai din gunoiul de fermă. Germanii, atât de dependenţi până mai recent de Rusia, energetic, prin Nord Stream 1, demonstrează că da, se poate.

Tot mai multe localități rurale din Germania se încălzesc cu gaz produs prin fermentarea deșeurilor de grajd.

Instalațiile de biogaz moderne sunt atât de eficiente, încât produc și energie electrică. Așa că cine investește într-un astfel de sistem câștigă de două ori: vinde și curent electric, și agent termic.

N-au așteptat ca statul să facă proiectele, în locul lor. Oameni simpli au investit în parcuri fotovoltaice și instalații eoline. Dar ce te faci atunci când n-ai nici soare, nici vânt?

Comunitatea din Hohenau a găsit soluția. Christof, un inginer vizionar din zonă, explică cum produce acum și căldură, și curent electric în același timp.

Christoph Ratzinger, proprietarul centralei pe biogaz:

„Este o centrală pe biogaz. Am construit-o. Cred că acesta este viitorul. Când nu ai vânt și nici soare, ca în decembrie, putem produce energie din biogaz. Avem un întreg depozit de biogaz”.

Ideea nu este veche. Iniţiativa aceasta privată e însă nouă şi probabil şi randamentul superior al centralei.

Principiul de funcționare este următorul: Materialele, toate organice, sunt puse la fermentat, în baloane gigantice. Bulele de gaz se ridică în interior și pun în mișcare patru motoare. Ele produc simultan atât energie electrică, cât și agent termic.

30 de locuințe, școală și grădiniță din Hohenau se încălzesc în prezent cu agentul termic obținut în stația de biogaz.

Centrala pe biogaz produce anual 2,5 milioane kWh de agent termic și 3,3 milioane kWh de electricitate.

Christoph are un dublu câștig: ambele producții de energie i-au adus anul trecut, conform Ştirile ProTV, un venit de 1,6 milioane de euro. Bani făcuți practic din bălegar.

Christoph cumpără amestecul de excremente și paie de la fermierii din zonă. Plătește 5 euro/t, scoate gazul din ele, produce căldură și curent electric și dă înapoi fermierilor resturile prelucrate, ca să le folosească drept îngrășământ.

Locuitorii din Hohenau plătesc pentru căldura obținută astfel 6,42 cenți/kWh. Christoph le-a garantat consătenilor prețul până în anul 2028.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri