Caută
Close this search box.

Israelul a aflat ce leac avangardist blochează cancerul de sân

Israelul a aflat ce leac avangardist blochează cancerul de sân

Se estimează că 90% din decesele cauzate de cancerul de sân se datorează complicațiilor rezultate din metastaze, un proces prin care celulele canceroase se desprind de locul în care s-au format inițial, călătoresc prin sistemul circulator sanguin sau limfatic și formează noi tumori metastatice, în alte părți ale corpului.

Dar o combinație de biologie celulară și biologie structurală face ca lupta împotriva cancerului de sân să avanseze într-un mod care nu a mai fost posibil până acum.

Celulele canceroase folosesc proeminențe asemănătoare unor picioruşe, numite invadopode, pentru a degrada țesutul subiacent, a pătrunde în fluxul sanguin și a forma metastaze în alte organe.

Israelienii au determinat mecanismul prin care interacțiunea cortactin-Pyk2 afectează formarea invadopodiilor și au definit structura complexului dintre aceste două proteine.

Neexistând un tratament eficient care să blocheze acest proces, este necesar să se vizeze nu doar tumora primară, ci și potențialul metastatic al acesteia, atunci când sunt diagnosticate tipuri de cancer de sân foarte invazive și/sau cancer de sân în stadiu avansat, scrie Aleph News.

Celulele canceroase folosesc proeminențe asemănătoare unor picioare, numite invadopode, pentru a degrada țesutul subiacent, a pătrunde în fluxul sanguin și a forma metastaze în alte organe.

În urmă cu aproximativ patru ani, Dr. Hava Gil-Henn și cercetătorii de la Facultatea de Medicină Azrieli din cadrul Universității Bar-Ilan au dezvăluit două indicii importante despre formarea invadopodiilor: nivelul celular al proteinelor Pyk2 și cortactin a crescut în mod suspect atunci când celula a intrat în faza malignă, dar atunci când celula și-a pierdut capacitatea de a produce Pyk2, nu s-a observat niciun fel de metastază.

Într-un studiu recent care extinde această descoperire, Dr. Gil-Henn și Prof. Jordan Chill, de la Departamentul de Chimie al Bar-Ilan, au caracterizat interacțiunea dintre aceste proteine partenere și au arătat că această interacțiune este o condiție prealabilă pentru formarea metastazelor celulelor canceroase.

Mai mult, ei au determinat mecanismul prin care interacțiunea cortactin-Pyk2 afectează formarea invadopodiilor și au definit structura complexului dintre aceste două proteine. Rezultatele echipei de cercetare, din care au făcut parte și doctorii Shams Twafra și Chana Sokolik, au fost publicate în revista Oncogene.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri