Caută
Close this search box.

Nu, antivaxerii nu sunt mult mai periculoşi la volan decât şoferii vaccinaţi. Noua teorie care face valuri

Un sudiu canadian susţine că, printre autorii accidentelor rutiere din Ontario, cei mai mulţi sunt antivacciniştii. Teorie care a împânzit reţelele sociale şi publicaţiile occidentale. Antivaxerii sunt mult mai periculoşi la volan decât şoferii vaccinaţi, un fake news.

Însă studiul nu conduce nici pe departe la asemenea concluzii. Acesta se mărgineşte la o corelare, nu la o cauzalitate, între persoanele rănite în accidente şi statutul lor de persoane vaccinate sau nu. Nici un element nu permite o generalizare pornind de la exemplul dat de canadieni.

Mai mult, persoanele nevaccinate nu sunt neapărat antivaxeri. În fine, studiul nu face o distincţie între şoferi, pasageri sau pietoni – victime ale accidentelor rutiere.

Mai mulţi experţi consultaţi de AFP au scos în evidenţă limitele acestui studiu.

„Antivaxerii ar fi mult mai periculoşi la volan. Persoanele care refuză vaccinarea contra COVID ar fi mult mai susceptibile de a fi implicate în accidente rutiere grave.” Acestea ar fi datele acestei teorii larg răspândite.

Dar ce legătură de cauzalitate ar exista? Aceste persoane ar avea o capacitate redusă de a intui pericolul şi riscurile care pot apărea atunci când se află la volan.

Altă publicaţie titrează, mergând pe aceeaşi linie: „Antivaxerii au mult, mult mai multe accidente grave la activ decât ceilalţi. Şi asta nu mai surprinde pe nimeni”.

Pe scurt, se cred invincibili la virusul care poate face rău altoral, dar nu lor. Deci ei sunt feriţi, din principiu, de accidente pe şosele.

Ceea ce e un nonsens.

Studiul a fost publicat şi în Jurnalul American de Medicină, sub titlul „Ezitarea de a te vaccina şi riscul accidentelor rutiere.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri