Caută
Close this search box.

Oamenii de știință au descoperit că nucleul interior al Pământului ar fi început să se rotească în direcția opusă

Cercetătorii din China susţin că nucleul interior îşi inversează rotația la fiecare 35 de ani și se poate mișca independent de restul interiorului Pământului.

Miezul interior al Pământului a încetat să se întoarcă cu restul planetei și poate chiar să fi început să se rotească în direcția opusă, susţine un studiu citat de express.co.uk.

De dimensiunea planetei pitice Pluto, nucleul interior este capabil să se rotească independent datorită modului în care se află în nucleul exterior de metal lichid. Cu toate acestea, modul exact în care se rotește a fost mult timp un subiect de dezbatere. Având în vedere locația sa în inima planetei noastre, tot ceea ce știm despre miezul interior provine din măsurarea modului în care acesta afectează trecerea undelor seismice prin el.

În studiul lor, profesorii de seismologie Xiaodong Song și Yi Yang de la Universitatea din Beijing au analizat undele seismice generate de cutremure de-a lungul ultimelor șase decenii.

Ei au declarat pentru AFP că au descoperit că rotația nucleului interior al Pământului „s-a oprit aproape în jurul anului 2009 și apoi s-a întors într-o direcție opusă.”

„Credem că nucleul interior se rotește – în raport cu suprafața Pământului – înainte și înapoi, ca un leagăn.”

Cercetătorii au explicat că „ciclul leagănului este de aproximativ șapte decenii”. Aceasta înseamnă că miezul interior și-ar schimba direcția de rotație o dată la 35 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri