Caută
Close this search box.

Românii îşi ard hainele, ca să se încălzească

Românii îşi ard hainele, ca să se încălzească

Pentru ca să se încălzească, unii românii, disperaţi, ard hainele second hand din sacii cu articole de îmbrăcăminte care nu se vând.

Expertul în Energetică relatează că mai mulote zile la rând mergând spre casă, a simţit în aer un miros înţepător.

„Într-una din zile”, relatează acesta, „m-am întâlnit cu un prieten și, sesizându-i aceasta, m-a asigurat că mirosul se datorează modului în care au ales unii concetățeni să și încălzească locuințele”.

“Merg la magazinele de second hand, de haine, și iau sacii de haine care nu se vând și fac foc cu ele”, i-a spus omul.

România s-a confrutat anul acesta cu cea mai mare reducere procentuală a consumului de gaze și energie, în industrie, după anul 1991, când s-au închis ca și acum mii de societăți comerciale.

Consumatorii industriali care încearcă să țină porțile deschise, dar și cei casnici nu mai au cu cine să contracteze achiziția de gaze și de energie electrică, fiind refuzați de toți furnizorii din piață, fiind lăsați la mila FUI (furnizori de ultimă instanţă), dar mai ales într-o incertitudine suplimentară, față de incertitudinea dată de instabilitatea legislativă, geopolitică, economică, comercială – atât pe achiziția, cât și pe vânzarea de gaze și energie electrică, spune Chisăliţă.

Pe de altă parte, „Exxon, CEZ, ENEL etc., se retrag din România, lăsând în spate companii care nu au fost complet restructurate, dar mai ales abandonând investiții începute sau anulând intenții de investiții în noi capacități de producție, singura metodă care ne poate reduce sărăcia energetică și ne poate readuce pacea socială”.

„Săracia energetică și dezindustralizarea României sunt probleme pe care le avem deja. Ce urmează? Medievalizarea României?” – se întreabă retoric expertul.

Perioada prelectorală care urmează, spune acesta, va accentua toate problemele cu care ne confruntăm astăzi. Mai jos, previziunile lui Dumitru Chisăliţă:

  • consumatorii industriali vor fi sacrificați pentru a menține prețul la populație – dezindustralizarea va continua,

  • va exista o temere reală în a mai investii în România în domeniul energiei, dar chiar și în a activa în România în domeniul energiei,

  • dependența de importuri se va accentua,

  • sărăcia energetică va fi în creștere,

  • haosul din energie se va accentua. Va avansa ideea de naționalizare și de centralism, la fel ca și atunci când s-a propovăduit privatizarea (anii 90) pentru binele românilor. Scopul adevărat este de a aduce viitoarele companii naționaizate în mâinile unor grupuri de interese și nicidecum binele oamenilor.

  • statul își va menține politica de a se indestula la bugetul de stat din supracâștigurile din energie., pentru a putea veni cu pomeni electorale.

Disperarea înpinge oamenii și societatea la acțiuni care sunt greu de crezut că pot fi posibile în secolul al XXI-lea, dar împinge oamenii să susțină acțiuni care pe termen lung sigur le vor aduce mai mult rău decât bine.

Cum nu discernem între borfaș și profesor, tot așa nu vom recunoaște traiectoria la fel de perversă de la borfaș la demagog.

Atunci când oamenii nu învață că lucrurile trebuie trecute prin filtrul justei judecăți și își ascultă doar speranțele, dorințele și visurile, manipularea maselor în folosul grupurilor de interese este sigură.

La fel de sigură este și suferința maselor, atunci cănd manipulatorii nu mai au nevoie de serviciile lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri