Caută
Close this search box.

SUA apreciază că Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner și aliatul lui Vladimir Putin, vor minele de sare și ghips din apropiere de Bahmut

wagner

SUA este de părere că Evgheni Prigojin, aliat al președintelui rus Vladimir Putin și fondator al celui mai puternic grup rusesc de mercenari, este interesat de preluarea controlului asupra minelor de sare și ghips din apropierea orașului ucrainean Bahmut, a declarat joi un oficial al Casei Albe, potrivit Reuters.

Există semnale că „obsesia” Rusiei și a lui Prigojin în legătură cu Bakhmut este mânată de motive pecuniare, a adăugat oficialul american.

Prigojin este proprietarul Grupului Wagner, o companie militară privată rusească.

Anterior, SUA îi acuzase pe mercenarii ruși că exploatează resursele naturale din Republica Centrafricană, Mali, Sudan și din alte părți pentru a ajuta la finanțarea războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei, o acuzație pe care Moscova a respins-o drept „furie anti-rusă”.

Prigojin, aflat sub sancțiuni occidentale pentru rolul său în Wagner, și-a luat rămas bun, joi, de la foști condamnați care și-au executat contractele în Ucraina și i-a îndemnat să evite tentația de a ucide odată ce se întorc la viața civilă, potrivit B1TV.

Cu o forță de aproape 50.000 de mercenari, Wagner a înregistrat peste 4.100 de decese și 10.000 de răniți, printre care și cele 1.000 de trupe care au fost ucise de la sfârșitul lunii noiembrie și până în prima parte a lunii decembrie lângă Bahmut, a mai spus oficialul american respectiv.

La sfârșitul lunii noiembrie, Casa Albă menționa că Grupul Wagner a preluat un transport de arme din Coreea de Nord pentru a ajuta la consolidarea forțelor ruse din Ucraina, un semn că rolul grupului în conflict se extinde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri