Caută
Close this search box.

Transelectrica: Întâlnire bilaterală cu oficialii Guvernului de la Chişinău pentru proiectele de cooperare în domeniul interconectării energetice

Oficiali ai Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA au discutat joi, la Bucureăti, cu oficiali de la Chişinău oportunitateade extindere a OPCOM (Operatorul pieţei de energie electricã şi de gaze naturale din România) pe piaţa de energie electricã din Republica Moldova, fiind agreaţi astfel paşii urmãtori pentru ca OPCOM sã devinã operatorul de piaţã electricã din Republica Moldova.

”Compania Naţionalã de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a primit joi, 26 ianuarie 2023, delegaţia oficialã din Republica Moldova, condusã de Andrei Spînu, vicepremierul şi ministrul Infrastructurii şi Dezvoltãrii Regionale, într-o vizitã pe tema consolidãrii colaborãrii în domeniul energetic. În cadrul întâlnirii a fost abordatã analiza oportunitãţii de extindere a OPCOM (Operatorul pieţei de energie electricã şi de gaze naturale din România), filialã a CNTEE Transelectrica SA, pe piaţa de energie electricã din Republica Moldova, fiind agreaţi astfel paşii urmãtori pentru ca OPCOM sã devinã operatorul de piaţã electricã din Republica Moldova. La discuţii au luat parte Gabriel Andronache, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, Bogdan Toncescu, membru al Directoratului, precum şi Victor Ionescu, directorul general OPCOM”, anunţă vineri Translectrica.

Vizita de la sediul CNTEE Transelectrica SA vine în continuarea discuţiilor care au avut loc miercuri, la Ministerul Energiei, privind dezvoltarea cooperãrii energetice dintre România şi Republica Moldova prin proiecte concrete.

Preşedintele Directoratului Gabriel Andronache a participat la întâlnirea de la Ministerul Energiei, dedicatã proiectelor de interconectare energeticã, susţinând principalele prioritãţi bilaterale în ceea ce priveşte transportul energiei electrice.

”Pe masa discuţiilor cu partenerii moldoveni s-au aflat soluţiile de urgentare a proiectului Liniei Electrice Aeriene 400 kV de interconexiune Suceava (RO) – Bãlţi (MD), precum şi soluţiile de dezvoltare a unei noi interconexiuni printr-o linie de 400 kV. Acestea vor fi incluse într-o actualizare a Memorandumului de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernului Republicii Moldova privind interconectarea sistemelor energetice (gaze naturale şi reţele electrice)”, se arată în comunicat.

Totodatã, printre subiectele tratate s-a numãrat şi stadiul demersurilor de integrare a ÎS Moldelectrica în cadrul ENTSO-E, proces pentru care Transelectrica şi-a reafirmat sprijinul prin punerea la dispoziţia operatorului de transport şi sistem din Moldova expertiza necesarã îndeplinirii paşilor de conformitate.

Alãturi de vicepremierul Spînu, din delegaţia Moldovei au fãcut parte Constantin Borosan, Secretar de Stat, Eliza Postolachi, Şef de Cabinet Viceprim-ministru, Carolina Novac, Consilier Prim-ministru, Victor Bînzari, Director General interimar SA Energocom, Sergiu Aparatu, Administrator interimar Î.S. Moldelectrica, Alexandru Sãndulescu, Înalt Consilier UE în domeniul energetic, Mihaela Manoli, Ministru-consilier, şi Roxana Samson, Secretar I.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri