Caută
Close this search box.

Varujan Vosganian: „Europa este prima bântuită de ecologism”

varujan vosganian

Pe Pământ au avut loc, de acum două miliarde de ani și până în prezent, cel puțin cinci glaciațiuni, adică perioade în care planeta a avut temperaturi oscilante, suprafața ei fiind, în cea mai mare parte, acoperită cu gheață. Perioadele reci au alternat cu cele calde, adică ceea ce noi numim astăzi „încălzire globală”. A spune că emisiile de bioxid de carbon au fost cauza acelor oscilații e cel puțin ridicol. Dinozaurii nu se plimbau cu mașini de mâna a doua și nu aveau centrale pe cărbune. În prezent suntem în perioada interglaciară (caldă) a unei glaciațiuni care a început acum 2-3 milioane de ani.

O să vină o zi când o să ne dăm seama cât de uriașă este manipularea care spune că oscilațiile de temperatură se datorează, în principal, acțiunii oamenilor. Această ideologie care are prea puțin de-a face cu protejarea naturii, care încurajează anumite industrii și comportamente în dauna altora și induce fanatisme de genul tinerelor care au aruncat cu vopsea în tabloul lui Van Gogh reprezentând floarea-soarelui, are marii săi beneficiari și, firește, perdanții săi.

Europa, de pildă, care este prima bântuită de ecologism, își pierde și bruma de competitivitate în fața celorlalte continente care sunt ceva mai puțin molipsite. Industrii întregi sunt condamnate la dispariție, iar altele, adesea mai costisitoare și cu impact incert asupra protejării mediului, dar promovate cu asiduitate, le iau locul. Campania obsesivă pentru energia verde seamănă întrucâtva cu cea pentru vaccinare la care tocmai am asistat.
Până una-alta, privim aceste victime ale „iminentei” încălziri globale, pe un continent american în care temperaturile au ajuns, zilele acestea, până la -45 de grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri