Caută
Close this search box.

Virozele aglomerează camerele de gardă. Antitermicele continuă să lipsească din farmacii

Institutul Matei Balş

Numărul mare de viroze aglomerează camerele de gardă ale spitalelor din întreaga ţară. În această situaţie, antitermicele, mai ales cele destinate copiilor, continuă să se găsească greu în farmacii.

În numai în 24 de ore, la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală au venit pentru îngrijiri 300 de pacienți, dintre aceştia doar un procent de 10 la sută a avut nevoie de internare. Situaţia este aceeşi la nivelul camerelor de gardă din întreaga ţară.

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, ne explică simptomele pe care le prezintă, în general pacienţii care vin cu forme simultane de gripă şi Covid-19: „Pacientul are o stare generală modificată, cu dureri de intensitate crescută, musculare, articulare, are senzația că a fost făcut. Riscul de complicații este mai mare decât atunci când face doar gripă„.

Specialiştii din Ministerul Sănătăţii estimeză că vârful epidemic va fi atins săptămâna viitoare.

În acest context de explozie a numărului de viroze, multe dintre medicamente indicate în această afecţiune lipsesc de pe piaţă.

Problema medicamentelor lipsă a fost discutată de oficialii Ministerului Sănătății cu producătorii din domeniu.

Ceea ce am aflat de la fiecare dintre aceste companii este că, în perioada următoare, sunt disponibile imediat pe piață produse care conțin ibuprofen și produse care conțin paracetamol, inclusiv variante pediatrice. De asemenea, am identificat la unul dintre producătorii de generice cantități suplimentare de oseltamivir, substanță antivirală cunoscută sub numele de Tamiflu. Singura problemă legată de o anumită discontinuitate care nu este de generat decât de o creștere exponențială a consumului pe de o parte și de întârzieri importante în livrarea materiei prime din China„, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Citeşte şi: Distribuitorii de medicamente contestă suspendarea exporturilor de antibiotice şi antitermice

La finalul săptămânii, ministrul Sănătății ar putea avea un răspuns din partea Comisiei Europene pentru limitarea exporturilor de medicamente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri