Caută
Close this search box.

Amenzile primite de primari vor fi plătite din banii cetățenilor

parlamentul româniei

Aleșii PSD, PNL și UDMR au modificat o lege astfel încât amenzile pentru neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu să fie plătite de la bugetele instituțiilor publice, și nu din propriul buzunar, de către cei care au greșit. Parlamentarii s-au inspirat din cazurile unor primari.

Totul a plecat de la o decizie a Curții Constituționale care spune că primarii și conducătorii de instituții nu mai pot fi acuzați de abuz în serviciu, dacă nu încalcă o lege primară.

Singura posibilitate de a fi trași la răspundere pentru fapte care nu se încadrează la abuz în serviciu este amenda dată de instanțele de judecată pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

Parlamentul a modificat legea contenciosului administrativ , iar amenzile stabilite de judecători nu vor mai fi plătite direct de conducătorii de instituții, ca până acum, ci din bugetul organizațiilor.

În numele inițiatorilor, semnează expunerea de motive șase senatori PSD. Este vorba de Ștefan Radu Oprea, Alfred Simonis, Mihai Genoiu, Eliza Peța Ștefănescu, Ion Prioteasa și Simona Bucura Oprescu, potrivit publicației Europa Liberă.

Semnatarii susțin că trebuie modificat articolul deoarece sunt foarte multe instituții unde se practică delegarea de atribuții și nu este normal să plătească amenda conducătorul instituției, dacă nu e el vinovatul.

Formula „conducătorul autoritatii” poate conduce aşadar în practică la dificultăţi în ceea ce priveşte stabilirea clară a persoanei vizate de amendă, deoarece „conducătorul autorității nu stă în proces ca o persoană fizică, nu are posibilitatea de a-și face o apărare proprie efectivă”, mai scriu inițiatorii în motivare.

Legea a trecut de Camera Deputaților și Senat în timp record. A fost înregistrată la Senat pe 24 noiembrie 2022, în procedură de urgență.

Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ, pe motiv că „înlăturarea răspunderii patrimoniale a conducătorilor persoanelor juridice de drept public înseamnă o micșorare a posibilităților justițiabililor de a-și vedea reparate în mod efectiv prejudiciile cauzate de persoanele juridice, ceea ce reprezintă o situație inacceptabilă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri