Caută
Close this search box.

Catalin HIDEG, alaturi de un colectiv stiintific, autorii procedeului de obtinere a unor hidrogeluri compozite pe baza de colagen si nanoparticule de argint pentru prevenirea infectiilor de plaga

Catalin HIDEG, împreună cu un prestigiuos colectiv ştiinţific, a realizat brevetarea unui procedeu de obtinere a unor hidrogeluri compozite pe baza de colagen si nanoparticule de argint pentru prevenirea infecţiilor de plagă.

Catalin HIDEG

Una dintre cele mai complexe probleme pe care le au medicii atunci când au de tratat răni fie foarte adânci fie suficient de extinse este formarea pe rană a unui film bacterian care nu doar că împiedică vindecarea rănii ci pot să genera suprainfecții.

Dacă adăugăm în ecuație rezistența la antibiotice tot mai mare a bacteriilor – fără a le lua în calculul primar pe cele de tip nozocomial, vom vedea importanța reală a obținerii de noi soluții care să sprijine munca medicilor.

Experimentele științifice de laborator au arătat că ionii de argint au asupra culturilor de bacterii un efect antibacterian care se păstrează indiferent de a câta generație de bacterii este expusă soluțiilor bazate pe acest element chimic, spre deosebire de antibiotice.

Acolo unde efectul pe termen lung al antibioticelor asupra culturilor bacteriene este de creare a unor populații rezistente la antibiotice, acesta fiind locul și momentul în care ne aflăm azi după utilizarea în exces a antibioticelor, efectul soluțiilor de ioni de argint este constant.
Problemele privitoare la infecțiile bacteriene rezistente la antibiotice cu care se confruntă echipele medicale din spitale sunt bine-cunoscute, la fel și nevoia de a crea soluții inovatoare care să remedieze această problemă.

Echipa de cercetători de la SANIMED INTERNAȚIONAL condusă de Catalin HIDEG și-a dorit să se implice și în obținerea cadrului teoretic și practic pentru o astfel de soluție medicală revoluționară care ar putea schimba în bine soarta a mii de pacienți.

 

Cercetările desfășurate atât la Centrul de Cercetari in Biotehnologii Avansate Sanimed de la Călugăreni cât și la Universitatea Politehnică din București și Institutul de Virusologie ”Ștefan Nicolau” de cercetători de renume precum prof. dr. Ecaterina Andronescu, prof. dr. Mircea Dumitru, prof. dr. Mihnea Costoiu, dr. Carmen Diaconu și Coralia Bleotu, Denisa Dragu, Lilia Matei, Mihaela Chivu Economescu, Andrada Zurac, Ana Neagu, Laura Necula, Alina Holban, Lia Ditu, Mariana Chifiriuc, Veronica Lazăr, Grădișteanu Grațiela, Ionela Neacșu, Vladimir Ene, Anton Ficai, Cristina Balaș, Cristina Ciobanu, Laurențiu Irimia, Stela Drăgan au permis în noiembrie 2018 obținerea brevetului pentru fabricarea pe scară industrială a unui astfel de dispozitiv medical.

Combinând într-un mod revoluționar proprietățile de refacere și accelerare a recuperării ale pansamentelor pe bază de colagen și ale nanoparticulelor de argint, pansamentul astfel obținut poate fi folosit pe scară largă în spitale sau la domiciliul pacientului, permițând vindecarea rapidă a rănii în condiții de siguranță crescută.

Îmbinând o serie de principii revoluționare, aceste dispozitive medicale obținute în urma viziunii lui Catalin HIDEG de a se pune în slujba sănătății, au o serie de avantaje extraordinare:

  • pansamentul de colagen este 100% biocompatibil cu organismul uman,
  • ajută la oprirea sângerării și poate absorbi lichidele surpurate
  • se mențin parametri optimi de umiditate și aerare necesari vindecării plăgilor
  • pansamentul de colagen poate acționa ca un precursor de piele, ajutând organismul să refacă tegumentele
  • prezența nanoparticulelor de argint a demonstrat împiedicarea dezvoltării culturilor microbiene în condiții in vitro.

Cercetările in vitro dar mai ales cele conduse in vivo pe șoareci de laborator au demonstrat o serie de proprietăți unice ale componentelor acestui dispozitiv medical care permit nu doar închiderea rănii în condiții de siguranță ci și favorizarea migrației celulelor epiteliale care determină refacerea tegumentelor afectate, creșterea probabilității de reinervare a pielii nou formate și favorizarea mecanismelor de apărare leucocitară în fața infecțiilor.

Experimentele de laborator au confirmat proprietățile antimicrobiene ale pansamentelor de colagen cu nanoparticule de argint inclusiv în condițiile de simulare a atacului unor bacterii nozocomiale care acum se pot trata cu foarte mare greutate și care pot afecta pe termen lung pacientul infectat.

Și acest produs al parteneriatului de cercetare public-privat obținut în hubul de cercetare de la Călugăreni a demonstrat capacitatea cercetării românești de a oferi produse de clasă internațională și de a rezolva local probleme de gravitate foarte mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri