Caută
Close this search box.

Cozmin Gușă: Trump dă verdictul referitor la politica SUA

cozmin guşă

Analistul Cozmin Gușă: Trump dă verdictul referitor la politica SUA: ”Ne-am jucat cu lumea sub conducerea lui Biden, iar acum lumea râde de noi!”

Redăm integral analiza lui Cozmin Gușă:

Într-un discurs concis și dur, de circa patru minute, fostul președinte Donald Trump face o radiografie alarmantă a politicii externe a SUA, dând verdictul că aceasta a adus lumea în pragul unui al treilea război mondial. Câteva site-uri românești au consemnat discursul lui Trump, dar în America și Occident concluziile sale au stârnit dezbateri aprinse.

Pe scurt, Trump a emis următoarele: oamenii lui Biden și șefii CIA, FBI, NSA, Pentagon au acționat amatoristic, fiind persoane ce au băgat SUA în conflicte periculoase, dar care nu mai știu acum să le rezolve; generali în rezervă sunt angajați de companiile de lobby ale industriei militare, iar aceștia influențează deciziile Pentagonului pentru cheltuirea banilor pentru războaie; Victoria Nuland este cea care a coordonat inflamarea războiului din Ucraina, după modelul prin care a generat o lovitura de stat ucraineană în 2014; dacă el ar fi fost președinte, războiul din Ucraina n-ar fi existat, deoarece Rusia n-ar fi generat invazia, principiul american pe care el l-ar fi implementat fiind ”Pace prin Forță”; războiul din Ucraina se poate finaliza în 24 de ore, fiind posibil asta în cadrul geopolitic actual; administrația Biden s-a jucat cu America și lumea prin decizii aberante, iar acum lumea a ajuns să râdă de SUA, prestigiul internațional fiind pierdut.

Trump nu și-a amenajat un discurs populist, având grijă să emită doar adevăruri cunoscute de politicienii și jurnaliștii americani, iar drept urmare nici nu a fost contestat public. Pentru mine e limpede că Trump și-a așezat acum baza viitoarei sale strategii electorale, unde va insista pe amatorismul periculos al liderilor actuali din SUA, posibil generator al unui al treilea război mondial, ce apare deja ca fiind amorsat, urmând să dea exemple despre corupția de la nivel înalt ce generează problemele sociale cu care SUA se confruntă deja. Iar în aceste condiții dezbaterea politică internă din America va căpăta accente revanșarde, ceea ce înseamnă că deciziile de politică internațională vor deveni chiar mai proaste. Astfel, problema uriașă rezidă însă pentru blocul NATO-UE unde, fiind instituită logica internă de război cu Rusia, deciziile americanilor sunt direct implementate, fără a mai fi dezbătute. În acest fel s-a generat și recentul conflict româno-ucrainean pe temă săpării zonei Bâstroe-Chilia, cu efectul distrugerii Deltei Dunării și cu perspectiva unei noi baze militare în zonă, unde azi e clar că lui Iohannis i-a fost impusă de către americani nu doar decizia antiromânească, dar și tăcerea referitor la subiect, în ultima jumătate de an!

Iohannis nu are nici o scuză, apare limpede însă că a fost lăsat în offside și de către guvernul român, dar și de către SUA, așadar ceea ce se va întâmpla în continuare în zona Deltei Dunării va intra sub spectrul arbitrariului. Se va acționa legat de această uriașă problemă cam cum descrie și cimilitura românească: ”Verișori, fete, băieți, / Puneți mâna pe lopeți/ Care vreți, care puteți/ Care nu, mai rămâneți / Ca să vindeți castraveți!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri