Caută
Close this search box.

Jurnalistul veteran Bob Woodward condamnă felul cum s-a scris despre Russiagate

Jurnalistul veteran Bob Woodward condamnă felul cum s-a scris despre Russiagate

Bob Woodward condamnă acoperirea mass-media, din Rusiagate. El dezvăluie că reporterii i-au ignorat avertismentele, într-un dosar notoriu.

Jurnalistul veteran Bob Woodward a dezvăluit că reporterii de la Washington Post au ignorat în esență avertismentele sale, cu privire la deficiențele Dosarului Christopher Steele, pe fondul mediatizării febrile din Russiagate, care a dominat Aministrația Trump.

Pentru Columbia Journalism Review, Jeff Gerth a intervievat mass-media și personalități politice implicate în Russiagate – termenul general pentru acuzațiile de complicitate Trump-Rusia, la alegerile din anul 2016 – inclusiv pe Donald Trump însuși, descoperind în special unde mass-media a greșit.

Woodward, unul dintre reporterii celebri pentru că a provocat Scandalul Watergate, pentru Washington Post, i-a spus lui Gerth că telespectatorii și cititorii au fost înșelați de felul cum s-a scris.

„Bob Woodward, de la Post, mi-a spus că știrile despre Russiagate „nu au fost tratate bine” și că credea că telespectatorii și cititorii au fost înșelați. El a îndemnat redacțiile „să meargă pe drumul dureros al introspecției”, a scris Gerth.

Dosarul Steele este o serie de amintiri ale fostului spion britanic Christopher Steele, care conțin acuzații nedovedite de coordonare Trump-Rusia, pentru a o învinge pe Hillary Clinton, precum și zvonuri despre unele casete cu conţinut sexual, pe care Rusia le-ar controla, în privinţa actantului Trump.

Ideea ar fi fost finanțată de Campania Clinton și a fost vehiculată printre oficialii din serviciile de informații, jurnaliști și personalități politice timp de săptămâni, în 2016, înainte ca BuzzFeed News să publice conținutul complet, în ianuarie 2017.

Directorul FBI de atunci, James Comey, l-a informat pe Trump despre conținutul dosarului de 35 de pagini, cu puțin timp înainte de a prelua mandatul.

Președintelui de atunci, Barack Obama, i s-a oferit și un rezumat al dosarului, despre care iverse persoane din mass-media de stânga, cum se exprimă FoxNews, au devenit susținători entuziaști ai conspirației Russiagate.

De asemenea, dosarul a fost folosit de FBI, pentru a obține un mandat de supraveghere pentru fostul consilier al lui Trump, Carter Page, și a fost citit în Dosarul Congresului, de către reprezentantul Adam Schiff, deputat democrat de California.

În momentul în care BuzzFeed a publicat dosarul, acoperirea mass-media din Russiagate era pe modul de lansare, dar Woodward s-a remarcat prin declarația sa, într-o apariție la Fox News, pe 15 ianuarie 2017.

El a spus că acesta ar fi fost un „document de gunoi”, care nu ar fi trebuit niciodată să facă parte dintr-un briefing de informații, a scris Gerth.

Woodward i-a spus lui Gerth că apoi „a contactat oamenii care s-au ocupat de ssubiect”, la Washington Post. Când a fost întrebat cum au reacționat aceştia, Woodward a spus:

„Ca să fiu sincer, a existat o lipsă de curiozitate din partea oamenilor de la Post, cu privire la ceea ce am spus, dar nu am forțat pe nimeni”.

Ani mai târziu, Washington Post a fost forțat să corecteze mai multe articole, în Russiagate. Ziarul nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Dosarul Steele este acum considerat în mare măsură discreditat, iar instituțiile de presă care au acumulat credibilitate cu el au ajuns la o vamă.

Raportul inspectorului general Michael Horowitz, din anul 2019, a constatat că unele dintre singurele aspecte coroborate ale dosarului erau informațiile disponibile public, iar unele aspecte s-au dovedit false, cum ar fi acuzația că avocatul lui Trump, Michael Cohen, a vizitat odată Praga, ca parte a unei scheme de concupiscenţă cu Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri