Caută
Close this search box.

Riscurile dependenței tot mai mari ale Rusiei de moneda chineză yuan

Riscurile dependenței tot mai mari ale Rusiei de moneda chineză yuan

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă Rusia, în prezent, este gestionarea tranzacțiilor sale de comerț exterior.

Principalele bănci ale țării au fost tăiate de la Sistemul SWIFT; numărul canalelor de tranzacții transfrontaliere a scăzut drastic; a devenit mult mai greu de efectuat tranzacții în dolari și euro.

Guvernul este forțat să caute noi modalități de a aranja plata pentru importurile și exporturile rusești.

Autoritățile și întreprinderile au încercat să treacă la tranzacții în moneda națională, tranzacții de barter, plăți în numerar și alte scheme, dar nu au reușit să găsească o soluție cuprinzătoare în 2022.

Eforturile s-au mutat acum în mod clar către criptomonede și plăți în yuan, ceea ce înseamnă că economia rusă va fi tot mai dependentă de moneda chineză, cu toate riscurile pe care le presupune o astfel de schimbare.

Chiar înainte de război, Banca Centrală a Rusiei și-a propus să reducă dependența țării de monedele occidentale, în special de dolarul american.

Invazia și sancțiunile ulterioare i-au forțat pe oficialii financiari ruși să accelereze aceste eforturi: în T3 2022, proporția valutei străine în sistemul bancar rus a scăzut la un minim istoric, de 15%.

În nouă luni, ponderea tranzacțiilor în dolari și euro pe piața rusă a scăzut de la 52%, la 34% și, respectiv, de la 35%, la 19%.

Acestea au fost înlocuite cu plăți în rublă și yuan, care au înregistrat creșteri de la 12,3%, până la 32,4%, respectiv 0,4%, până la 14%.

Cota yuanului în tranzacționarea bursieră a crescut vertiginos: de la 3% la 33%.

În perioada 13 ianuarie – 6 februarie, Ministerul de Finanțe intenționează să vândă valută străină în valoare de 54,5 miliarde de ruble, valorificând rezervele sale de active lichide în yuan, de 3,1 trilioane de ruble, care reprezintă peste 40% din activele lichide distribuibile din Avuția Națională.

Este încă o sumă nesemnificativă, care se ridică la mai puțin de 3% din circulația de yuani a Rusiei, în ultimele trei luni. Cu toate acestea, aceasta va însemna o volatilitate redusă pentru rublă.

Ministerul de Finanțe a revizuit de asemenea structura componentei valutare a Fondului Național de Avere, la sfârșitul anului 2022, dublându-și cota de yuani la 60%.

Orice surplus de venituri din petrol și gaze în 2023 va fi acumulat în yuani. Dedolarizarea economiei, de care autoritățile ruse sunt atât de mândre, se traduce în esență prin „yuanizare”.

Rusia se îndreaptă către o zonă valutară a yuanului, schimbând dependența de dolar cu dependența de yuan, susţine jurnalista Alexandra Prokopenko, în The Moscow Times.

Aceasta nu este o înlocuire care să ofere încredere pieţelor: plățile rusești vor fi influențate de politicile Partidului Comunist Chinez și ale Băncii Populare din China.

În cazul în care relațiile dintre cele două țări se deteriorează, Rusia s-ar putea confrunta cu pierderi de rezerve și întreruperi de plată.

Se crede că yuanul nu poate deveni o monedă de rezervă cu drepturi depline, din cauza restricțiilor actuale privind tranzacțiile de capital din China.

Constituie doar 3% din rezervele valutare globale, umbrite de dolar (60%) și euro (20%). Dar dependența tot mai mare a Rusiei de yuan ajută autoritățile chineze să transforme acesta într-o monedă de rezervă internațională.

În octombrie anul trecut, Rusia a devenit al patrulea centru de tranzacționare offshore pentru yuani, deși în aprilie nu era nici măcar în primele cincisprezece, pentru utilizatorii de yuani offshore.

Politicienii ruși susțin adesea în mod eronat că expansiunea internațională a yuanului prefigurează prăbușirea dolarului.

De fapt, o internaționalizare mai mare a yuanului înseamnă că guvernul chinez are nevoie de mai multe rezerve în dolari.

Autoritățile chineze au nevoie de moneda americană pentru a sprijini stabilitatea yuanului pe piețele offshore, în special în Hong Kong.

În consecință, puterea yuanului ca monedă de rezervă nu slăbește dolarul; mai degrabă, cele două valute se completează reciproc.

Aceasta înseamnă că Beijingul nu poate ajuta cu adevărat Moscova, în cruciada sa împotriva dolarului.

Se va intensifica și cooperarea ruso-chineză în ceea ce privește criptomonedele. În acest moment, Rusia doar testează plățile cu criptomonede pentru tranzacțiile de comerț exterior, dar banca centrală intenționează să dezvolte un model pentru plăți transfrontaliere folosind rubla digitală (o monedă digitală a băncii centrale sau CBDC) în acest an.

Există două opțiuni pe masă: acorduri bilaterale privind integrarea platformelor CBDC sau conectarea țării la o platformă integrată unificată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri