Caută
Close this search box.

8 nereguli majore găsite de ASF la Euroins, societatea de asigurări pentru care cere inițierea procedurii de faliment

euroins

Venituri supraestimate și cheltuieli subestimate în 2021 și 2022, rezerve de daune insuficiente, estimări nerealiste în planul de redresare – sunt doar o parte din problemele identificate de ASF în ultimele 6 luni la liderul pieței de asigurări RCA din România, Euroins, potrivit Libertatea.

ASF a anunțat oficial, vineri, 17 martie, că a decis „să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.” Decizia ASF fusese anunțată de Libertatea joi seara, după votul în unanimitate pe nota de intrare în insolvabilitate a companiei Euroins,.

Potrivit unei sinteze a deciziilor luate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară în legătură cu societatea Euroins România, instituția de supraveghere a constatat mai multe probleme la societatea de asigurări.

Documentul publicat de ASF include 8 nereguli grave la Euroins.

1 Venituri supraestimate și cheltuieli subestimate în 2021 și 2022 Societatea Euroins România a supraestimat veniturile și a subestimat cheltuielile privind contractele de reasigurare. Potrivit analizei ASF, societatea a supraestimat veniturile din anul 2021 cu 151,5 milioane de lei și a subestimat cheltuielile cu 223 de milioane de lei.

2 La data de 30.06.2022, veniturile erau supraestimate cu 127 de milioane de lei, iar cheltuielile subestimate cu 91 de milioane de lei.
3 La data de 30.09.2022, societatea Euroins România nu a estimat o rezervă de daună suficientă pentru a acoperi toate fluxurile de numerar viitoare, așa cum prevede legislația europeană și legislația locală. 3. Euroins România nu a utilizat în calculul rezervei de daune neavizate (IBNR) cele mai bune practici actuariale, așa cum prevăd legislația în domeniu și normele EIOPA.
4 Euroins România nu a aplicat propriile proceduri de calcul al rezervelor, deficitul de rezerve constatat fiind de 605 milioane lei. 5. Nu a efectuat estimarea sumelor recuperabile din reasigurare aferente rezervei de daună pe an de accident, iar estimarea ratei de cedare în reasigurare nu s-a realizat prin comparație cu daunele plătite.
Citeşte mai departe pe Libertatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri